Ovo je najopasniji božićni poklon!

Najveći problem bespilotne letjelice predstavljaju roditeljima koji su u strahu da bi bespilotne letjelice mogle špijunirati i snimati njihovu djecu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2014. / 13:12

Ovo je najopasniji božićni poklon!

Nakon Božića možemo očekivati veliki broj pritužbi zbog povrede privatnosti u Velikoj Britaniji, a razlog za to su bespilotne letjelice s kamerama koje su mnogima najpoželjniji ovogodišnji božićni poklon. Prema izvještajima britanskih trgovačkih lanaca, za ovakvim uređajima vlada velika potražnja (samo jedna kompanija već je prodala više od deset tisuća bespilotnih letjelica) te će brojni korisnici posljednje dane ove godine provesti 'igrajući se' s ovakvim letjelicama.

No, na The Telegraphu upozoravaju kako je riječ o možda najopasnijem božićnom poklonu ove godine jer bi mnogi svoje bespilotne letjelice mogli testirati i koristiti za špijuniranje susjeda, prijatelja i slično. Do sada su već prijavljene brojne povrede privatnosti zbog preleta ovakvih letjelica iznad kuća, stanova i privatnih posjeda, a uskoro bi broj tih prijava mogao višestruko porasti. Cijena bespilotnih letjelica sve je manja te se modeli koji mogu snimati videozapise i fotografije sada mogu kupiti i za manje od 40 funti, dok napredniji i skuplji modeli omogućavaju snimanje videa u Full HD rezoluciji te imaju snažne baterije zahvaljujući kojima letjelice mogu ostati dugo vremena u zraku. 'Riječ je o velikom udaru na privatnost', napominju na The Telegraphu i dodaju kako će opasnost od bespilotnih letjelica u budućnosti biti sve veća.

Dosadašnje pritužbe pokazuju kako bespilotne letjelice najveći problem predstavljaju roditeljima koji su u strahu da bi ovi uređaji mogli špijunirati i snimati njihovu djecu dok se igraju u dvorištima, parkovima i slično. Također, osim letjelica, sve veći udar na privatnost predstavljaju i video kamere koje se nose na tijelu (u tu kategoriju spadaju i Googleove naočale) i koje mogu u tajnosti snimati video i audio zapise. Bespilotne letjelice već testiraju i koriste brojne velike kompanije poput Amazona i Googlea te u budućnosti možemo očekivati da će nam proizvode iz trgovina i hranu iz restorana, umjesto ljudi, dostavljati upravo dronovi te je pitanje kako će se do tada riješiti zaštita privatnosti korisnika koje će takve letjelice moći špijunirati. 

Foto: Thinkstock

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti