Ovo nije "zastrašujuća vizija budućnosti": U domovima za starije ljudima će društvo praviti - roboti

Testni period s robotima Pepper u domovima za starije i nemoćne pokazao je pozitivne učinke na mentalno zdravlje, kao i na usamljenost štićenika koji su se družili s robotima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2020. / 15:28

Robot Pepper (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vjerojatno najgore posljedice koronavirusa vidljive su u domovima za starije i nemoćne u kojima je njegovo širenje, nažalost, često bilo smrtonosno. No osim što je veliki broj osoba obolio, još jedna posljedica korone jest i zabrana posjeta, zbog čega mnogi svoje najbliže nisu vidjeli mjesecima. Boravak u domu mnogima ionako nije jednostavan, a kada im se uskrate i posjeti obitelji, jasno je kako je situacija puno teža.

Slika nije dostupna Budućnost je stigla! Pogledajte kako je humanoidni robot s FER-a oduševio liječnike i pacijente u bolnici

Iako, naravno, ne bi mogli zamijeniti članove obitelji i prijatelje, čini se kako bi štićenicima u domovima situaciju barem malo mogli olakšati roboti koji bi im pravili društvo. Europska komisija i japanska vlada ranije su pokrenule testni program u kojem su robote Pepper koristili u nekim domovima, a dojmovi štićenika i više su nego pozitivni. Štićenici kojima su roboti pravili društvo na kraju testiranja pokazali su znatno poboljšanje mentalnog zdravlja, a smanjio se i osjećaj usamljenosti jer je netko s njima ipak provodio vrijeme i razgovarao.

Robot Pepper (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Naravno, Pepper ne može zamijeniti ljude, no njegove trenutačne mogućnosti su takve da ipak može pomoći starijima i nemoćnima. Pepper se sam kreće, ima robotske ruke te ga se može programirati tako da, nakon što upozna korisnike, može s njima voditi "rudimentarne razgovore", puštati im glazbu, učiti ih jezike, kao i podsjetiti ih na lijekove i slično. Naravno, ta je komunikacija na nekoj osnovnoj razini pa su kao negativne strane robota štićenici s kojima su se družili izdvojili površnost razgovora i činjenicu da nisu personalizirani, dok su njihovi pokreti glave i ruku za mnoge predstavljali distrakciju.

Robot Pepper (Foto: AFP) U japanskim hotelima robot dočekuje pacijente s blagim simptomima bolesti COVID-19

Sljedeći korak nakon testiranja jest njihovo uvođenje u domove u Velikoj Britaniji, a iz organizacije Care England kažu kako uvođenje robota neće direktno utjecati na gubitke poslova, već bi svima trebali olakšati posao i živote u domovima i bolnicama - i zaposlenicima, a naročito štićenicima. Na takve robote ne treba se gledati kao na dio zastrašujuće vizije budućnosti, već će oni biti samo dobrodošla pomoć zaposlenicima i njegovateljima te njihove mogućnosti treba istraživati i dalje, komentirao je za The Guardian izvršni direktor National Care Foruma Vic Rayner.

  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti