Ovo nisu očekivali niti u Appleu: Velika navala za jeftinijim iPhoneom

Korisnici koji u SAD-u i još nekim svjetskim tržištima naruče iPhone SE morat će sačekati nekoliko tjedana do isporuke ovog modela

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2016. / 09:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još prošle godine bilo je jasno kako Apple neće moći ponoviti veliki rast prodaje telefona kao u prethodnim kvartalima jer iPhone 6S i 6S Plus nisu donijeli tako velike promjene koje bi privukle milijune novih korisnika. Kako bi ipak malo povećali prodaju telefona u prvoj polovici ove godine, Tim Cook predstavio je novi model iPhonea koji ima ekran dijagonale 4 inča – iako je to bio najjači 4 inčni smartphone na svijetu s prilično povoljnom cijenom (s obzirom na snažan hardver), dio analitičara nije vjerovao kako prodaja ovog uređaja može previše utjecati na ukupnu prodaju Appleovih telefona. Ipak, čini se kako je potražnja za iPhoneom SE iznenadila sve u ovoj kompaniji te osobe koje sada naruče 4 inčni iPhone (s Appleove stranice u SAD-u, ali i na još nekim svjetskim tržištima) na njegovu će isporuku morati sačekati nekoliko tjedana.

Još prilikom posljednje objave poslovnih rezultata Tim Cook je napomenuo kako je potražnja nadmašila njihova očekivanja, a čini se da se ta navala za iPhoneom SE nastavlja i dalje – ipak, prema dosadašnjom praksi ove kompanije, vjerojatno nećemo saznati točnu brojku prodanih primjeraka ovog telefona. Početna cijena iPhonea SE u SAD-u iznosi 399 dolara, dok cijena modela iPhone 6S iznosi 650 dolara, a osim razlike u dijagonali ekrana, nema velike razlike u hardveru ovih uređaja. Jeftinija cijena posebno je bitna za povećanje prodaje u zemljama poput Kine i Indije u kojima su dostupni brojni jeftiniji mobilni uređaji i u kojima je za veliki broj korisnika cijena velikog iPhonea previsoka. Što se nadolazećih modela iPhonea tiče, sve je više glasina na internetu kako model kojeg će ova kompanija predstaviti u rujnu neće imati neke revolucionarne opcije, već da Apple velike stvari priprema za rujan 2017. godine i iPhone 7S i 7S Plus, odnosno postoji mogućnost kako će, ako promjene na tom modelu zaista budu velike, Apple preskočiti 'S' generaciju sedmice i predstaviti ih kao iPhone 8 i 8 Plus.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti