Ovo su dokazi revolucije na mobilnom tržištu

Brojni korisnici i tehnološki novinari često govore kako na mobilnom tržištu nema nikakvih velikih inovacija i revolucije, no jesu li u pravu?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2015. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U nedavnoj recenziji novog modela iPhonea, novinarka The Wall Street Journala Joanna Stern napisala je kako su iPhone 6S i 6S Plus dokazi kako je inovacija pametnih telefona dosegla vrh te da novi modeli telefona donose samo poboljšanja već postojećih opcija, a ne nekakve revolucionarne novitete koji bi mogli donijeti velike promjene na cijelo tržište pametnih telefona. Neki od noviteta koje smo posljednjih godina vidjeli na ovom tržištu poput zakrivljenih ekrana Samsungovih Edge modela, dodatnog ekrana LG-jevog telefona predstavljenog prošlog tjedna i Appleove 3D Touch tehnologije, iako su zanimljivi i korisni, ipak nisu revolucionarne opcije koje će biti prve na listi želja mobilnih korisnika (velikoj većini najvažnije je trajanje baterije).

Napredak na mobilnom tržištu mnogi su tehnološki novinari i korisnici proglasili 'sporim, dosadnim i prepunim kopiranja', no novinari ZDneta kažu kako na ovo tržište treba pogledati iz malo drugačije perspektive kako bi se podsjetili koliki je revolucionarni napredak postignut tijekom posljednjih godina.

Brzina surfanja – kada je Steve Jobs predstavio prvi iPhone (pametni telefon koji je u potpunosti promijenio smartphone tržište), ovaj je uređaj podržavao samo 2G mreže te je, prema ZDNetu, prosječna brzina mobilnog interneta iznosila 100Kbps. Danas i 3G mreže polako postaju stvar prošlosti, dok 4G brzine postaju standard, a mnogi korisnici danas surfaju većim brzinama na svojim mobilnim uređajima, nego na računalima te su korisnicima u Hrvatskoj dostupne brzine mobilnog interneta od 150, odnosno čak do 187 Mbps.

Video kamere na mobitelima podržavaju snimanje u Ultra HD rezoluciji – (r)evolucionarni napredak mobilnih uređaja vidljiv je i na primjeru snimanja videozapisa – dok smo se sve do nedavno divili mobilnim uređajima s kojima smo mogli snimati Full HD video, danas Ultra HD odnosno 4K rezolucija postaje standard te telefoni poput novog iPhonea, novih Galaxyja i Nexusa mogu snimati video u UHD rezoluciji.

Telefoni su zamijenili novčanike – umjesto papirnatog novca ili kartica, na blagajnama trgovina danas možemo plaćati jednostavno s našim telefonima – pokrenemo aplikaciju, upišemo šifru i na blagajni pokažemo kod. Također, mnogima su i redovi na pošti za plaćanje računa odavno postali prošlosti jer sve što je danas potrebno za plaćanje računa jest skeniranje bar koda na računu putem posebne mobilne aplikacije i račun je plaćen.

Bežično punjenje mobitela – opcija koju uskoro možemo očekivati u većini mobilnih uređaja (danas je koristi mali broj telefona) jest bežično punjenje baterije. Umjesto razvlačenja kablova po stanu, dovoljno je telefon prisloniti na podlogu za punjenje, a u budućnosti bi se takve podloge mogle nalaziti posvuda – na aerodromima, autobusnim kolodvorima, ali i kafićima i restoranima tako da, dok popijemo kavu, telefon će biti napunjen samo stajanjem na stolu.

Brzo punjenje baterije – iz Motorole se hvale kako baterija na njihovom modelu Moto X Pure Edition, nakon samo 15 minuta punjenja, može izdržati čak osam sati rada.

Biometrija – sve više telefona i tableta ima ugrađene senzore otiska prstiju s kojima se može otključati telefon ili potvrditi kupovina u trgovinama aplikacija, a sve je popularnija i tehnologija prepoznavanja lica.

Sve 'pametniji' načini autentifikacije – osim biometrijske autentifikacije, mobilni uređaji danas koriste i brojne druge pametne načine autentifikacije koji se mogu aktivirati kako korisnici ne bi morali stalno upisivati lozinke za servise koriste. Neki od tih opcija su 'on-body detection', tehnologija koja prepoznaje nalazi li se telefon u ruci ili u džepu korisnika, zatim glasovno prepoznavanje, prepoznavanje uređaja (npr. pametnih satova ili automobila) putem Bluetootha, opcija 'Trusted places' koja putem GPS-a prepoznaje 'sigurna mjesta' itd.

Pohrana velike količine podataka u oblaku – nedavno predstavljeni smartphone Nextbit Robin kombinira pohranu podataka na telefonu i u oblaku – sadržaj koji se ne koristi često uploada se u oblak i time rasterećuje memorija telefona, a kada se koristi onda se 'neprimjetno i u pozadini' ponovno pohrani na telefon.

Ako za neke ovo nije revolucija, komentiraju na ZDnetu – pa makar je riječ samo o 'posljednjoj evoluciji revolucije', neka nazovu Doc Browna i neka ih prebaci u devedesete i vrijeme Windowsa 3.0 kako bi provjerili kako je izgledala tehnologija i uređaji iz tog vremena.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti