Ovo su najbolji startupovi koji su na Zagreb Connectu pokupili 800 tisuća kuna

Tri tima prve razvojne faze – Just H2O, Powerhouse Oncology i Piklean osvojila su po 100.000 kuna, a dva tima druge razvojne faze – Naratour i PlayTracker po 250.000 kuna.

Martina Čizmić | 17.11.2022. / 08:04

Pobjednički timovi Zagreb Connecta 2022. (Foto: ZICER)

Zagrebački inovacijski centar ugostio je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect, na kojoj su, uz zanimljiva predavanja o tome kako odrediti vrijednost startupa i privući investitore, odabrani i najbolji startupovi na sedmom finalu akceleracijskog programa Startup Factory. 

Rezultati istraživanja "Analiza investicijskog potencijala poduzetnika u ZICER-u" provedenog ove godine na uzorku od 49 poduzetnika ukazuju na njihovu usmjerenost IT sektoru i korištenje suvremenih tehnologija. Poduzetnici prilikom odabira potencijalnog ulaganja visoko vrednuju profil potencijalnog ulagača, zahtijevaju od ulagača poduzetničko iskustvo te mentorstvo i poznavanje djelatnosti u kojoj posluju.

Kao ključnu karakteristiku od ulagača traže smart money - uz novac koji ulagač ulaže, osigurava i svoje znanje, iskustvo, kontakte, podršku, naglasio je prilikom predstavljanja istraživanja dr. sc. Jakša Krišto.

Kroz Startup Factory dosad se razvijalo 99 inovativnih tehnoloških timova. Na panel-raspravi Put do investicije: Iskustva startupova u investicijskim pregovorima svoje su priče prenijeli bivši sudionici Startup Factoryja - Dino Jerković, suosnivač Spiritusa, Edo Mujkić, suosnivač BiteMe Nutritiona, Dragana Lipovac Medić, osnivačica HUBBIG-a, i Ivan Belas, suosnivač robotiq.ai. 

Naratour U ZICER-u predstavljena nova generacija Startup Factoryja

Pobjednici Zagreb Connecta su timovi Just H2O, Powerhouse Oncology, Naratour i PlayTracker

Tijekom intenzivnog dvomjesečnog programa u ZICER-u je 11 Startup Factory timova razvijalo zanimljiva tehnološka rješenja s kojima su se predstavili okupljenima i stručnom žiriju, a pet najboljih nagrađeno je s ukupno 800.000 kuna.

Tri tima prve razvojne faze – Just H2O, Powerhouse Oncology i Piklean osvojila su po 100.000 kuna, a dva tima druge razvojne faze – Naratour i PlayTracker po 250.000 kuna.

Tim Just H2O razvija proizvod za pročišćavanje vode koji pročišćava vodu iz slavine na kemijskoj, biološkoj i mehaničkoj razini. Njihov je proizvod u potpunosti bez plastike. Jedinstveni su po tome što iz vode uklanjaju nitrate te što pomoću UV svjetla uništavaju mikroorganizme. Sve su to uklopili u jedinstven minimalistički dizajn.

Projekt Piklean omogućuje brz i lak najam alata za čišćenje koji se nalaze u samoposlužnim pretincima, a kojima se pristupa web-aplikacijom. Ovaj je projekt spin-off tvrtke koja se bavi najmom alata. Projekt je nastao iz uočene potrebe klijenata za fleksibilnijim pristupom.

Stela Marković, Josip Vrančić i Jakov Vuković Njihova metoda mogla bi promijeniti tijek liječenja raka dojke: "Ako osobe imaju različit DNA i različite tumore, pitanje je zašto se jednako liječe"

Karcinom dojke najčešća je maligna bolest na svijetu, od koje će tijekom života oboljeti jedna od osam žena. Nažalost, trenutačno se odabir pacijentica za zračenje u karcinomu dojke temelji primarno na proširenosti bolesti, dok se genetska kompozicija i biologija tumora zanemaruje. Tim Powerhouse Oncology razvija neinvazivni dijagnostički proces baziran na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka kojim bi se detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje.

Naratour je mobilna aplikacija koja omogućuje istraživanje muzeja kroz gamifikaciju. Ona redefinira interpretaciju sadržaja prema posjetiteljima i donosi prihod muzejima. Uz Naratour svi ostvaruju dodatnu vrijednost! Posjetitelji muzeja uživaju u novom, sadržajnijem interaktivnom iskustvu, dok muzeji jačaju ponudu i čine je privlačnijom korisnicima.

PlayTracker je web-aplikacija koja omogućuje gamerima da objedine sva svoja postignuća, da se povežu i natječu s drugima, i to neovisno o tome gdje igraju. Kako bi to postigli, članovi tima PlayTracker razvili su tehnologiju koja povlači i objedinjuje korisničke podatke sa svih bitnih uređaja i platformi, od računala do PlayStationa. Sada vide priliku za proširenje na analitiku za profesionalce. Ovaj tim trenira machine learning algoritam koji obogaćuje podatke s njihove društvene mreže s javno dostupnim podacima.

Gradu Zagrebu i gradskoj upravi osnovna je premisa ta da su gradovi motori društvene transformacije. Mi smo uprava koja je okrenuta budućnosti. Imamo velike planove, a istraživanje i razvoj, startupovi i povezivanje Grada Zagreba sa sveučilištima čini jako važan dio naše strategije. ZICER je naš glavni alat, jako smo zadovoljni i ponosni na program Startup Factory i imamo plan u budućnosti taj program još i pojačati. Čestitam svim sudionicima sedme generacije Startup Factoryja, a posebno pobjednicima. Svim timovima želim puno uspjeha u razvoju poslovanja, poručila je dr. sc. Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Doći do financijske podrške kroz Startup Factory uvijek je cilj timova koji se prijavljuju u naš akcelerator. No vrijeme je pokazalo kako svi finalisti imaju potencijal uspjeti dugoročno. Zato ohrabrujem timove koji danas nisu osvojili sredstva da nastave s razvojem jer su upornost i prilagođavanje tržištu glavne sastavnice vašeg budućeg uspjeha. Napredak koji su timovi postigli u Startup Factoryju u posljednja dva mjeseca je velik. Znanja i vještine koje su ovdje stekli, siguran sam, pomoći će im u ostvarenju njihovih poduzetničkih ciljeva. Čestitam svim pobjednicima i veselim se njihovu budućem napretku i postignućima, poručio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti