U ZICER-u predstavljena nova generacija Startup Factoryja

Sedma generacija Startup Factoryja koju čini 12 timova, a oni se nadmeću za financijsku podršku u iznosu od 800 tisuća kuna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.09.2022. / 14:54

Naratour (Foto: ZICER)

Startup Factroy, prvi hrvatski akceleracijski program za startupove, do sada je uspješno prošlo 88 razvojnih timova, dok su njih 32 ostvarila bespovratna financijska sredstva u iznosu većem od 4,3 milijuna kuna koje im je za razvoj inovativnih rješenja osigurao Grad Zagreb. Danas je predstavljena nova, sedma generacija Startup Factoryja koju čini 12 timova, a oni se nadmeću za financijsku podršku u iznosu od 800 tisuća kuna.

Na današnjem otvaranju Startup Factoryja, članovima startup timova i svima okupljenima obratili su se izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Tatjana Operta, pročelnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj te Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Tatjana Operta i Frane Šesnić (Foto: ZICER)

Slika nije dostupna Sinergija startupova i poslovnih anđela: Od dobre ideje, do kapitala i dobrih mentora

Operta je naglasila kako joj je naročito drago što je u mnoge projekte koji su predstavljeni u okviru Startup Factoryja implementirana ekološka i ekonomska održivost. Veselim se vidjeti napredak ovih timova sredinom studenog na Zagreb Connectu, komentirala je Tatjana Operta. Frane Šesnić podsjetio je kako se kroz akceleracijski program startupovima osiguravaju edukacije, radionice i mentorska podrška te je posebno naglasio važnost cjelovitog pristupa u samom početku, koji je bitan za stvaranje temelja za budući razvoj.

Pred 12 timova Startup Factoryja sada je period u kojem će razvijati svoje poduzetničke kompetencije uz podršku domaćih i stranih stručnjaka, a na kraju najbolje timove očekuje bespovratna financijska potpora.

Finale Startup Factoryja održat će se u ZICER-u 16. studenoga 2022. na startup konferenciji Zagreb Connect.

Timovi koji će se boriti za bespovratna sredstva su sljedeći:

Buksa.hr je online platforma za dijeljenje prostora koja povezuje sve one kojima nedostaje prostor s onima koji imaju višak prostora, a ne znaju što bi s njim. Najmodavcima daje mogućnost da zarade na svom neiskorištenom prostoru, a najmoprimcima da oslobode svoj životni prostor suvišnih stvari, pronađu stalno i jeftino mjesto za parkiranje ili ured u lokalnoj zajednici. Rezervacija prostora, naplata najma i isplata najmodavcima vrši se preko platforme, a korisnici mogu biti i fizičke i pravne osobe.

Buksa (Foto: ZICER)

CAPRA informacije - CAPRA je projekt fokusiran na paralelni razvoj hardverskih i softverskih rješenja koja će omogućiti efikasnu kontrolu divljih vrsta životinja koje uzrokuju štete u poljoprivredi i prometu, uništavaju bioraznolikost i prenose bolesti, a sve češće ih nalazimo u urbanim sredinama. Daljinski nadzor i aktivacija te prilagođenost korisnicima uz maksimalnu sigurnost za ljude i životinje glavne su značajke CAPRA sustava. CAPRA sustavi prilagođeni su svim dionicima uključenim u gospodarenje divljim životinjama - državnim institucijama i organizacijama, gradovima, farmama, lovištima i znanstvenicima.

Food4People je tehnologija u službi zdravlja, s daškom hedonizma! Ekspert u području prodaje i marketingu, ljubitelj umjetnosti i kreativnosti te diplomirani inženjer strojarstva, stručnjak za energetiku s međunarodnim iskustvom odlučili su spojiti sve svoje strasti i uvesti revoluciju po pitanju zdravije prehrane. Food4People namijenjen je zdravijoj budućnosti. Zašto su počeli s vinima nije teško zaključiti. Njihov je prvi pothvat smanjiti upotrebu kemijskih sredstava u poljoprivredi tretiranjem vinove loze UV svjetlošću umjesto kemijskih sredstava za zaštitu. Za UV svjetlost zadužen je poseban stroj kojeg su razvili sami. Prva berba očekuje ih uskoro, a cijeli projekt planiran je u suradnji s veleučilištima i sveučilištima u Hrvatskoj.

Slika nije dostupna Proglašeni pobjednici zagrebačkog HACKL-a: Timovi su bili izuzetno kreativni, a dali su i drugačije poglede na proračun

Inovativni prehrambeni proizvod za povezivanje hrane – Ovaj tim u kulinarstvu je prepoznao potrebu za jestivim materijalom koji se može koristiti za povezivanje sastojaka kod pripreme hrane i serviranja. Postojeća rješenja za povezivanje hrane poput čačkalica i kuharske špage nisu jestiva, te ih je potrebno ukloniti prije konzumacije. Vizija tima je tržištu ponuditi rješenje - jestivi konac - koji daje nove mogućnosti u povezivanju sastojaka, dekoriranju i prezentaciji, a pritom ne utječe na senzorske karakteristike jela.

Just H20 je projekt koji je još u idejnoj fazi, a ideja je napraviti filter za vodu od prirodnih materijala koji će vodu pročišćavati na kemijskoj, mehaničkoj i biološkoj razini. Filter bi se jednostavno ugrađivao u spremnik s pipom (kapaciteta oko 6 litara), također od prirodnih materijala. Spremnik će biti specifičnog oblika koji će sprječavati razvoj mikroorganizama, a cjelokupni dizajn će biti elegantan i minimalistički.

Maestralo - Svrha Maestrala je proširiti zabavu uživo te ju učiniti lako dostupnom svima. Riječ je o besplatnoj platformi koja povezuje izvođače iz raznih oblika zabavnih djelatnosti (glazbenici, komičari, klaunovi, mađioničari, snimatelji,...) s ljudima koji ih žele angažirati (klubovi, restorani, fizičke osobe, kompanije,...), a čiju je vrijednost već prepoznala i podržala i Hrvatska Glazbenu Unija. Cilj ovog projekta je omogućiti nove prilike izvođačima i naručiteljima, olakšati proces pronalaženja izvođača te proces ugovaranja i organizacije nastupa s naglaskom na jednostavnost i otvorenost prema svima, kao i spajanje s ljudi iz zabavne industrije ili poslovnog svijeta.

Naratour je mobilna aplikacija za interaktivno istraživanje muzeja. Ona pomaže muzejima interpretirati, gamificirati i monetizirati njihov sadržaj jačajući tako njihovu osnovnu djelatnost. Korištenjem Naratoura posjetitelji navedenih subjekata mogu obogatiti svoj posjet interaktivnim turama (rješavanjem vizualnih, tekstualnih i audio zagonetki, igranjem uloga), preslušavanjem audio vodiča ili stvaranjem novih eksponata koji se pridružuju zbirci muzeja.

Picklean projekt rješava problem potražnje za profesionalnim čišćenjem na inovativan, lak i brz način smještajući potrebne alate za čišćenje u samoposlužne ormariće na pristupačnim lokacijama. Pickleanov korisnik može napraviti rezervaciju unutar web aplikacije gdje dobiva kod za pristup i povrat alata na njemu najbližoj lokaciji. Ovaj projekt pruža profesionalnu uslugu čišćenja sa snažnim fokusom na potražnju ovakve usluge u turističkoj sezoni vlasnicima turističkih objekata i pružateljima usluga čišćenja.

PlayTracker je web aplikacija za praćenje podataka s raznih gaming platformi kao što su PlayStation, XBOX, i Steam. Na gaming profilu korisnici imaju ugrađeno društveno iskustvo pa mogu pratiti aktivnost svih svojih prijatelja neovisno o platformi na kojoj igraju i imati vlastite gaming uspomene - sve na jednom mjestu. Kroz naprednu analitiku koja uzima u obzir korisnikovu aktivnost preko svih platformi na kojima igraju, profesionalci iz gaming industrije mogu dobiti brzu informaciju koje igre su najpopularnije u njihovoj ciljanoj publici, ali i na kojima provode najviše vremena.

Slika nije dostupna Sinergija startupova i poslovnih anđela: Od dobre ideje, do kapitala i dobrih mentora

Powerhouse Oncology - Karcinom dojke je najčešća maligna bolest na svijetu, od koje će tokom života oboljeti jedna od osam žena. Nažalost, trenutno se odabir pacijentica za zračenje u karcinomu dojke bazira temeljno na proširenosti bolesti, dok se genetska kompozicija i biologija tumora zanemaruje. Tim Powerhouse Oncology razvija dijagnostički neinvazivni proces baziran na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka kojim bi se detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje.

Rentee je peer-to-peer platforma putem koje je moguće iznajmiti bilo što od bilo koga, bilo kada i bilo gdje. Vizija Renteeja je omogućiti korištenje predmeta bez kupovine, a u isto vrijeme pružiti način za stvaranje dodatnog prihoda na predmete koji se ne koriste. Korištenjem Renteeja spašavate Zemlju tako što smanjujete proizvedeni otpad, dok štedite i zarađujete novac.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti