Ovo su sve istine o bateriji u vašem mobitelu: Što joj šteti, što ne i koliki joj je životni vijek

Što brzi punjač radi bateriji vašeg pametnog telefona tijekom vremena? Možemo li produljiti životni vijek baterije? Je li sve što dosad znamo o baterijama u mobitelima točno? Posvetimo se šest istina o životnom vijeku baterije u pametnim telefonima.

Branimir Vorša | 27.05.2020. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Možete li reći da baterija na vašem telefonu izdrži cijeli dan bez punjenja? Ako je odgovor da, vjerujete li da će isti slučaj biti i za godinu dana? Naime, rok trajanja baterija nije izmišljotina, a pametni telefon s jakom i izdržljivom baterijom jedan je od ključnih faktora pri odluci o nabavi novog takvog uređaja kod većine kupaca.

Svi od mobitela očekujemo da traju dulje, a ne samo da imaju vrhunske zaslone i kamere nevjerojatnih sposobnosti.

Neprekidan naglasak na duljini trajanja punjenja baterije u mobitelu jedan je i od razloga zbog kojih su brzi punjači mobitela danas sveprisutni. Deset minuta na brzom punjaču za mobitel može značiti razliku između gašenja dok ne dođete kući ili ograničenog rada u postavkama za maksimalno očuvanje energije u bateriji.

No brzi punjači za sobom su povukli i nova pitanja, a jedno od najbitnijih glasi, može li se njihovim stalnim korištenjem oštetiti baterija mobitela u kratkom periodu te mogu li oni oslabiti zapreminu baterije tijekom vremena? Tu je, naravno, i generalno pitanje što zapravo izaziva nepotrebno trošenje baterije u mobitelu?

U razgovoru sa stručnjacima poput znanstvenika i inženjera koji rade na razvoju baterija, Cnet donosi odgovore na ta i druga pitanja. Evo što su doznali.

Ne očekujte promjenu promjenu baterijske tehnologije tako skoro

Svi mobilni uređaji te većina osobne elektronike i električnih vozila koriste punjive litij-ionske baterije. Najveća postignuća u baterijskoj tehnologiji zapravo proizlaze iz postavki za štednju energije ugrađenih u same uređaje te od proizvodnje softvera koji upravlja punjenjem baterija i njihovim pražnjenjem na učinkovitiji način. Drugim riječima, ta rješenja zapravo čine to da korištenjem mobitela vi zapravo pijuckate onoliko energije iz baterije koliko je potrebno za određene zadatke, umjesto da neregulirano gutate energiju iz baterije.

No na nesreću po pametne telefone, električni automobili, sateliti i kućna napajanja u fokusu su usredotočenosti na produljenje baterijskog života. To su područja u kojima se očekuje da baterija daleko nadživi rok trajnosti od dvije ili tri godine, koliko obično traje u pametnim telefonima.

Naravno, u obzir treba kao otegotnu okolnost uzeti i veličinu same baterije, koja je, recimo, u usporedbi s onom iz Teslina Modela 3 zapravo sićušna, a da ne govorimo o kapacitetu, koji je minimalno 4000 puta manji od baterije u "Trici".

Veličina baterije je bitna, jer što je baterija veća, to postoji i više trikova za produljenje njezina života.

Primjerice, pri punjenju baterije, napon u njoj raste posebno u posljednjih 20 posto do vrha, što bateriju stavlja pod veliko opterećenje. Kod automobila proizvođači veliku bateriju pune do 80 posto razine (što služi kao vrh) tako da ona ne ulazi u nepotrebno preopterećenje prilikom punjenja te time izgubi dio svog životnog vijeka. Istovremeno, automobili s 80 posto punjenja i dalje mogu prijeći velike udaljenosti. Na taj se način životni vijek baterije u biti udvostručuje.

Kod mobitela, baterija tek kad je na 100 posto može izdržati možda čitav dan bez punjenja, no punjenjem na 100 posto baterija se stavlja pod velika opterećenja te joj se tako skraćuje i rok trajanja.

Osim ako ne dođe do nekog velikog otkrića u baterijskoj tehnologiji, situaciju će se moći rješavati isključivo štednjom ponajviše upravljanom softverski.

Ne možete prepuniti bateriju na mobitelu

Ovo je jedna od najvećih bojazni svakog korisnika mobilnih uređaja, no strah je ipak neopravdan.

Stručnjaci tvrde da je sam sustav za upravljanje baterijom u mobitelu dizajniran da prekine punjenje kad baterija dosegne 100 posto, odnosno prije nego što krene s prepunjavanjem.

Naravno, ako nešto ne valja sa samom baterijom fizički (kvar), onda je to druga priča.

Dok korisnici najnovijih iPhonea imaju softversku opciju za optimizirano punjenje baterije, korisnici Androida mogu kontrolirati punjenje pa isključiti na 80 posto, no u tom slučaju mobitel radi sa smanjenim energetskim kapacitetom, ali ne ulazi u onu po bateriju stresnu zonu.

Ne biste trebali dopustiti da vam se baterija potpuno isprazni

Pražnjenje baterije mobitela na nulu pokreće u njoj kemijske reakcije koje tijekom vremena mogu skratiti njezin životni vijek. Kako biste izbjegli potpuno pražnjenje, sustav za upravljanje radom baterije uključuje sigurnosne postavke koje gase mobitel prije nego što energija u bateriji padne na nulu.

Kad vidite posljednje upozorenje za praznu bateriju pri automatskom gašenju mobitela, vi samo mislite da ste na nuli.

Preporučuje se da se mobitel stavi na punjenje kad je na oko 30 posto razine energije.

Visoke temperature mogu oštetiti vašu bateriju

Pravi neprijatelj svake baterije jest toplinska energija, koja dokazano skraćuje životni vijek baterija tijekom vremena.

Već temperature od 30 Celzijevih stupnjeva mogu smanjiti učinkovitost baterije, ističe Isidor Buchmann, osnivač i izvršni direktor kompanije Cadex Electronics.

Dakle, mobitele ne bi trebalo izlagati suncu, već bi trebalo paziti da mu temperatura bude ispod razine od 30 Celzijevih stupnjeva.

Neoriginalni kabeli i punjači neće oštetiti vašu bateriju

Osim ako ne koristite punjače iz kućne radinosti ili oštećene punjače ili kabele, posve je nebitno koristite li originalne kabele i punjače za vaš mobitel.

No možete primijetiti da vam se na taj način baterija sporije puni.

Neke kompanije poput Huaweija i OnePlusa imaju vlastiti dizajn za brzo punjenje koji nije kompatibilan s industrijskim standardom, no ostali proizvođači jesu.

Može li se još nešto učiniti za očuvanje baterije mobitela?

Osim standardnih trikova poput smanjenja osvjetljenja zaslona, gašenja opcija Wi-Fi i Bluetooth u mobitelu kad ih ne koristite, zapravo ne postoji neki nepoznati skriveni trik.

Koliko god da ste pažljivi, imajte na umu da baterije u mobitelu imaju konačan rok trajanja i da neće biti vječne. Možete se približiti tom krajnjem roku što je maksimalno moguće više i pobrinuti se da iscijedite svaki radni dan iz baterije za cijenu koju ste platili uređaj.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti