Pametna 'rukavica' kojom ćemo moći osjetiti virtualnu stvarnost

Pametna egzoskeletonska ruka igračima će omogućiti da sve virtualne predmete osjete kao fizičke objekte.

Monika Nožić Monika Nožinić | 28.08.2016. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Unatoč tome što je tehnologija virtualne stvarnosti (VR) izuzetno evoluirala u zadnjih nekoliko godina, korisnici i dalje s vremena na vrijeme imaju potrebu ostvariti kontakt s virtualnim objektima isključivo pomoću svojih ruku.

Ako ne bude bilo nikakvih komplikacija, rukavica Manus VR, koja će uskoro biti predstavljena, trebala bi napokon osloboditi ruke igrača od kontrolora, no omogućavat će samo taktilni povratak informacija, što znači da igrači i dalje neće biti u mogućnosti osjetiti oblik niti bilo koja druga fizička svojstva virtualnih objekata.

Upravo tu na scenu stupa Dexmo, nova rukavica koju je razvila kineska start-up kompanija Dexta Robotics.

Dexmo omogućuje veliku slobodu pokreta, a u svaki prst su ugrađeni senzori koji će igračima omogućiti da osjete otpor pri svakoj interakciji s virtualnim predmetima.

Osim za potrebe VR gaminga, inženjeri su ovaj egzoskeletonski kontroler namijenili za edukacijske i profesionalne svrhe, kao što su upravljanje robotima za deaktiviranje eksplozivnih naprava, kirurškim robotima te robotima koji će istraživati strane planete.

Nažalost, o ovom proizvodu se trenutno zna vrlo malo pa tako još nisu objavljeni ni njegova cijena, kao ni datum pojavljivanja na tržistu.

Igračima preostaje uživanje u priloženom videozapisu i nada da će se uskoro pojaviti novi koncepti u vezi s VR tehnologijom.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti