Pandemija i online nastava ukazali na digitalnu podjelu među djecom

Uvođenje nastave na daljinu naglasilo je problem nedostupnosti digitalne opreme i sadržaja te neadekvatnih digitalnih vještina kod velikog broja djece što umanjuje njihove šanse za uspjeh u školi i životu.

Martina Čizmić | 10.11.2020. / 10:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi pomogla u smanjivanju digitalnog jaza među djecom koja nemaju adekvatni pristup računalnoj opremi i internetu te im osigurala jednake prilike za stjecanje digitalnih vještina kao preduvjeta za uspješno školovanje, rad i život općenito, udruga Professional Women's and Men's Network Zagreb (PWMN) pokrenula je u suradnji s partnerima inicijativu Jednake (digitalne) prilike za sve.

Projekt započinje nabavkom prijenosnih računala, osiguravanjem kvalitetnog pristupa internetu i edukacijama za djecu iz obitelji koje okuplja udruga Obitelji 3plus, a to su obitelji s troje ili više djece. Plan je PWMN-a u sljedećoj fazi projekta obuhvatiti i djecu iz obitelji slabijeg socijalno imovinskog statusa, kao i djecu u institucionalnoj skrbi.

Iako je epidemija koronavirusa ubrzala proces digitalizacije u svim dijelovima hrvatskog društva i ubrzala stjecanje digitalnih vještina, uvođenje on line nastave ukazalo je i na zanemarenu te nedovoljno prepoznatu digitalnu podjelu među djecom. Nisu sva djeca nastavu na daljinu, dok je ona bila jedina opcija, pohađala iz vlastitih soba, sa superbrzim internetom i računalom. U stvarnosti mnoga od njih dijele jedno računalo s drugim članovima kućanstva ili nastavu prate putem mobitela.

Kao udruga koja zagovara i potiče punu ravnopravnost spolova u radnim sredinama, u PWMN duboko vjerujemo u ravnopravnost prilika za sve, u svim područjima života. Istraživanja provedena i u svijetu i kod nas u Hrvatskoj upozoravaju da mladi kojima su Internet, računala i dodatne edukacije digitalnih vještina teže dostupni, mogu imati probleme u učenju, što postaje prepreka i kasnijem uspjehu u profesionalnoj karijeri i životu. Time su neka djeca stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na njihove vršnjake koji se ne suočavaju s ovim izazovima. Međutim, ako djeci pružimo jednak pristup digitalnim tehnologijama, sadržajima i vještinama, imat će jednake šanse za uspjeh. Vjerujemo da ovom inicijativom zajedno možemo u tome pomoći, naglasila je Marijana Šarolić Robić, predsjednica udruge PWMN Zagreb.

Istraživanje koje je provela naša Udruga među 2300 obitelji diljem zemlje, pokazalo je da 12 posto hrvatskih obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu, poput računala i televizora, za praćenje on line nastave. Među obiteljima s više od troje djece taj je postotak još veći i iznosi 18 posto, a čak 40 posto takvih obitelji zabrinuto je za dugoročnu perspektivu svoje djece u kontekstu on line nastave. Stoga projekt PWMN-a smatramo jako važnim i sretni smo što u prvoj fazi obuhvaća djecu iz 3plus obitelji. Nisu sve obitelji s više djece u istom položaju, ali sve su suočene s većim financijskim, logističkim, organizacijskim i drugim izazovima u odnosu na druge obitelji, stoga im je i ovakva pomoć vrlo dragocjena, istaknuo je dr. sc. Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

Za 150 djece iz obitelji s troje ili više djece PWMN će nabaviti 50 prijenosnih računala, osigurati internetsku povezanost te edukacije u području digitalnih vještina koje su već krenule početkom ovoga tjedna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti