Pandemija povezana s problemima mentalnog zdravlja djece

Pandemija covida-19 duboko je utjecala na mentalno zdravlje djece i adolescenata, zaključili su znanstvenici na temelju analize rezultata prethodnih 17 znanstvenih studija.

Hina | 29.04.2022. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studije objavljene 2020. i 2021. otkrile su neuobičajeno visoke stope anksioznosti, depresije, poremećaja spavanja, suicidalnog ponašanja, poremećaja povezanih sa stresom, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i drugih problema s mentalnim zdravljem djece i tinejdžera tijekom pandemije.

Slika nije dostupna Kako maske utječu na djecu i njihov razvoj? Znanstvenici imaju različita stajališta

Te su studije pokazale da su individualno bavljenje hobijima, molitve i slušanje glazbe bili povezani s pozitivnim učincima na mentalno zdravlje mladih.

Problemi s mentalnim zdravljem bili su češći u onih s niskim socioekonomskim statusom, nedostajućim društvenim vezama i kod djece bez podrške, koja su živjela u lošim obiteljskim odnosima i uz ograničenu mobilnost.

Čimbenici koji su utjecali na pojavu tih problema bili su, među ostalim, zatvaranje škola i zdravstvena iskustva povezana s covidom u obitelji ili zajednici, rekao je dr. M. Mahbub Hossain sa Sveučilišta Texas A&M, koji je koautor izvješća objavljenog ovog tjedna na internetskoj medRxiv prije znanstvene recenzije.

U mnogim mjestima školska i društvena potpora mentalnom zdravlju te druge usluge povezane uz mentalno zdravlje postale su nedostupne ili ih nije ni bilo, što je djeci i adolescentima otežavalo pravodobnu potporu njihova mentalnog zdravlja, rekao je Hossain.

Slika nije dostupna Četvrtina djece i mladih koji su imali COVID-19 razvilo je "dugi covid"

On je dodao da postoji potreba za multidisciplinarnim naporima za ublažavanje neposrednih i budućih zdravstvenih i socijalnih posljedica pandemije na mentalno zdravlje djece i tinejdžera. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti