Papir je ipak glavni: Studenti puno učinkovitije uče iz knjiga nego s ekrana

Istraživači su svjesni kako će sve više materijala u budućnosti biti u digitalnom obliku te će se buduće generacije učenika morati prilagoditi takvom načinu učenja.

Martina Čizmić | 05.05.2018. / 17:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nove generacije studenata i školaraca odrasli su okruženi različitim ekranima - od onih računalnih do onih mobilnih. Čak su i škole počele uvoditi tablete i pametne ploče ne bi li zainteresirale učenike za gradivo.

Stoga nije neobično da djeca uče iz e-udžbenika i bilježaka koje dolaze u digitalnoj formi. Neki bi rekli da je to ekološki prihvatljiviji način jer se ne sijeku šume zbog papira, dok će drugi istaknuti kako se ipak troši električna energija koju proizvodimo iz ne baš ekološki prihvatljivih izvora.

No, iako je tehnologija učenicima omogućila da su im gomile informacija na dohvat ruke (ili prsta), istraživači su otkrili kako to baš i nije uvijek najbolji izbor kad je učenje u pitanju.

Istraživanja koja su proveli istraživači iz SAD-a otkrilo je kako mladi radije biraju učenje iz digitalnih materijala, no ne postižu najbolje rezultate.

Istraživanja su pokazala kako učenici zaista radije (i brže) čitaju s ekrana nego s papira te su uvjereni kako bolje uče kad koriste materijale u digitalnom obliku.

No, nakon rješavanja testova, pokazalo se kako su čitanje s razumijevanjem bolje odradili na tekstu koji je bio ispisan na papiru nego onom na ekranu.

Istraživači su zaključili kako je brzina čitanja presudan faktor u tome koliko će učenici zapamtiti ono što pročitaju. Naime, grupa učenika koja je sporije čitala materijale na ekranu imala je bolje rezultate nego kad je normalnom brzinom čitala materijale u papirnatom obliku.

Istraživači su svjesni kako će sve više materijala u budućnosti biti u digitalnom obliku te će se buduće generacije učenika morati prilagoditi takvom načinu učenja.

Zato savjetuju - želite li neki tekst bolje shvatiti ili zapamtiti, čitajte ga sporije (bez obzira bio on na papiru ili u digitalnom obliku). I ostavite barem malo prostora u svom tehnološki orijentiranom životu za papirnate knjige i udžbenike.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti