Paradoksi modernog doba - špijuniraju sve, ali 'ne mogu' pronaći zrakoplov

Trezveno razmišljajući o nestanku malezijskog zrakoplova, za koji nitko (navodno) ne zna niti gdje je, niti kako je, niti zašto nestao, čovjek se mora zapitati živimo li u digitalnom ili - kamenom dobu. I čemu zapravo služe moderne tehnologije.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.03.2014. / 09:49

Paradoksi modernog doba - špijuniraju sve, ali 'ne mogu' pronaći zrakoplov

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Trezveno razmišljajući o nestanku malezijskog zrakoplova, za koji nitko (navodno) ne zna niti gdje je, niti kako je, niti zašto nestao, čovjek se mora zapitati živimo li u digitalnom ili - kamenom dobu. I čemu zapravo služe moderne tehnologije. 

U redu, možda zaista nije nemoguće da je Boeing 777 malezijske zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines koji je nestao prije osam dana jedno od onih paranormalnih čuda za koja ne postoji realno objašnjenje. Uostalom, vjerojatno svi znate za misterij Bermudskog trokuta u kojem su nestajali cijeli brodovi i zrakoplovi, zajedno s članovima posade i putnicima... Je li i ovo jedan od takvih slučajeva, pitaju se praktički svi, a odgovor za sada nije ponudio nitko. 

Meni osobno cijela je ta priča potpuno suluda, jer zrakoplov nije kamen koji je netko bacio u more, pa ga eto, nije baš tako lako pronaći. Govorimo, da podvučem još jednom, o zrakoplovu u kojem je bilo 239 putika i članova posade i meni je nemoguće povjerovati da doista nitko ne zna što se kamo je zapravo nestao taj avion na letu MH370. Današnji su zrakoplovi, kao uostalom i sve ostalo, opremljeni svom silom elektroničkih uređaja od kojih neki imaju jednu, jedinu konkretnu namjenu - odaslati lokaciju u slučaju problema.

Komparirajući ovaj slučaj s onim o kojem smo nedavno pisali, da National Security Agency (NSA) ima mogućnost prikupljanja podataka čak i s računala koja su, pazite sad, isključena iz struje, analogno tome i s Interneta, zaista mi nikako nija jasno o čemu se ovdje, zapravo, radi. S jedne strane su nam, dakle, u stanju ući u život čak i ako smo "offline", a s druge ne mogu pronaći zrakoplov koji je bio praćen, kao i svi ostali sa "xy" brojem satelita i tko zna kakvih još uređaja za praćenje i lociranje.

Ne mislim, naravno, da bi NSA morala znati gdje je malezijski Boeing 777, slučaj američke agencije za "špijuniranje" kako je mnogi zovu uzet je samo kao primjer. Jednostavno, ne mogu vjerovati da u vrijeme današnje tehnologije može nestati cijeli jedan zrakoplov a da nitko ne zna ne samo kamo je nestao, nego čak niti kako se to dogodilo. To što na svijetu postoji nebrojeno mnogo tvrtki, agencija i ostalih "subjekata" koji se bave isključivo ovom problematikom, valjda je nevažno.

Na stranu sad teorije zavjere, ali bilo bi zgodno da netko malo konkretnije objasni o čemu se tu zapravo radi, umjesto da se bave teorijama jesu li mobiteli putnika u zrakoplovu zvonili i četiri dana nakon nestanka ili nisu, je li pilot bio "frajer koji je volio zabave" i slično... Ono čemu se osobno mogu nadati je scenarij prema kojem su svi putnici i članovi posade živi i zdravi, a kako se osjećaju njihove obitelji dok se sve ovo događa neću ni pokušati zamisliti...

Svakodnevno se otkrivaju načini na koje nas kontroliraju, prate i prikupljaju naše podatke, putem računala, prijenosnika, pametnih telefona i svega ostalog što koristimo. Činjenica je da i oni koji ne bi trebali znaju previše o nama, činjenica je kako se naši osobni podaci "dilaju" kada je, kako i koga volja, a sad je činjenica i da osam dana ne mogu pronaći nestali zrakoplov. Ili je možda činjenica da samo tako tvrde iz tko zna kojih razloga.

Uglavnom, mi navodno živimo u digitalnom dobu i globalnom selu koje je povezano, u kojem svi imamo pristup svemu, u kojem se možemo upoznati i komunicirati a da se nikada u životu ne vidimo... Ako ćemo banalizirati do krajnjih granica, kako je moguće da u takvom globalnom selu nestane cijeli jedan zrakoplov sa 239 ljudi?! Meni je to potpuno nejasno, kao što mi je nejasno čemu sve te moderne tehnologije ako ih nismo u stanju koristiti u ovakvim kriznim situacijama.

Ili nije valjda da se sve svodi na "fejsanje", "tvitanje" i ostale dubokoumne akcije koje nas čine integralnim dijelom tog famoznog digitalnog doba. Ako je tako, onda najbolje da nekoga zamolimo neka ugasi svjetlo i zatvori vrata za sobom. Ja bih sve nekako radije da se tehnologija koristi u ovom konkretnom slučaju na način da se pronađe nestali zrakoplov ili barem ponudi odgovor što se dogodilo nego da se razbacujemo tehnologijom u, realno, sasvim besmislenim konceptima... 

Foto via SamuTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti