Patolozi bi uskoro mogli dobiti izuzetno moćan alat za dijagnostiku raka koji razvijaju Google i američka vojska

U srcu medicinske dijagnostike, jedan vrlo poseban mikroskop koji razvijaju Google i američka vojska mogao bi unijeti revoluciju u dijagnostiku raka.

Branimir Vorša | 22.09.2023. / 12:04

Patolog proučava uzorak tkiva kroz ARM mikroskop
Patolog proučava uzorak tkiva kroz ARM mikroskop (Foto: diu.mil)

U uredu Bolnice za veterane u Seattleu dr. Nadeem Zafar pronašao je rješenje za medicinsku raspravu s kolegom, koristeći naprednu tehnologiju.

Savršeni arbitar

Zafar, patolog specijaliziran za dijagnosticiranje stanja poput raka, nije se složio s kolegom o težini slučaja raka prostate. Zafar je smatrao da je riječ o agresivnom tumoru, dok se njegov kolega nije slagao s tom dijagnozom. Za rješavanje spora s kolegom, Zafar se obratio mikroskopu pokretanom umjetnom inteligencijom koji su razvili Google i Ministarstvo obrane SAD-a.

Prof. Dragan Primorac, Prof. Šime Manola, pacijent, dr.sc. Jasmina Ćatić Tim domaćih liječnika napravio veliki iskorak: Otkrili kako bi se moglo prevenirati iznenadnu srčanu smrt koja pogađa mlade

Mikroskop pokretan umjetnom inteligencijom podržao je moju dijagnozu. To je ljepota ove tehnologije, to je neka vrsta arbitra, rekao je Zafar, ističući da je njegov kolega bio uvjeren, nakon što je stroj potvrdio Zafarovu dijagnozu.

AI mikroskop, poznat kao mikroskop proširene stvarnosti (Augmented relity microscope ili ARM), brzo je odredio agresivni dio tumora, na taj način potvrdivši Zafarovu procjenu.

U ranoj fazi razvoja, no puno obeećava

ARM, iako je još u ranoj fazi razvoja, već sad puno obećava. Trenutno se ne koristi za dijagnozu pacijenata, ali bi mogao biti vrijedan alat za patologe kojima je potrebno drugo mišljenje.

Trenutno postoji 13 ARM-ova, rekao je Zafar.

ARM jako nalikuje tradicionalnom mikroskopu koji se nalazi u srednjoškolskim učionicama biologije. Međutim, povezan je s računalom u kojem se nalaze AI modeli. Kada se predmetno stakalce stavi pod mikroskop, AI ocrtava mjesto i težinu raka. Obris se pojavljuje kao svijetlo zelena linija koju patolozi mogu vidjeti kroz svoje okulare i na zasebnom monitoru, objasnio je Zafar.

Stanica raka, ilustracija Rak među mlađim ljudima je u porastu, a znanstvenici su objasnili glavne razloge

Besprijekorna inteegracija s radom patologa

Patrick Minot, viši inženjer autonomnih sustava u neprofitnoj organizaciji Mitre, koja radi a agencijama američke vlade na rješavanju problema s tehnologijom, istaknuo je da se ARM besprijekorno integrira s utvrđenim tijekovima rada patologa. Takav dizajn je namjeran, jer se patolozi suočavaju s nedostatkom radne snage i sve većim brojem slučajeva. Jedan ARM mikroskop se nalazi i u toj organizaciji.

Patologa je premalo, a ako nešto propuste, to može imati ozbiljne posljedice za pacijente, dodao je Minot.

Prava namjena ARM-a

Patolozi su pod pritiskom zbog rastuće populacije pacijenata i nedostatka radne snage, što može dovesti do pogrešaka s ozbiljnim posljedicama. Uloženi su napori da se digitaliziraju tijek rada patologije, kako bi se poboljšala učinkovitost, ali digitalna patologija dolazi sa svojim izazovima, uključujući visoke troškove pohrane.

ARM nije namijenjen zamjeni digitalnih patoloških sustava, ali može pomoći zdravstvenim organizacijama da zaobiđu potrebu za njima, naglasio je Minot. Patolozi mogu naprviti snimke slajdova pomoću ARM-ovog softvera, koji je isplativiji za pohranu. ARM obično košta zdravstvene sustave između 90.000 i 100.000 američkih dolara.

Onečišćenje zraka, ilustracija Ovo je najveća prijetnja za ljudsko zdravlje: Kad bismo riješili taj problem, dobili bismo u prosjeku 2,3 godine života

Ideja potekla od patologa američke vojske

Dr. Niels Olson, glavni medicinski službenik Jedinice za obrambene inovacije (Defensive innovation unit ili DIU) pri američkom ministarstvu obrane, razumije izazove s kojima se suočavaju patolozi. DIU je stvoren za integraciju vrhunske tehnologije u vojsku iz komercijalnog svijeta. Olson, koji je i sam patolog, služio je u Guamu, gdje je često morao sam donositi kritične odluke i postavljati dijagnoze.

Nije samo vaš posao da kažete 'Ovo je rak, to je ova vrsta raka'. Dio posla je reći 'Apsolutno nije rak', a to može biti stresno kada ste sami, pojasnio je Olson.

Olson je zamislio alat poput ARM-a puno prije svog vremena u Guamu. Godine 2016. kontaktirao je Google sa svojom idejom koja je na kraju dovela do razvoja tog AI mikroskopa.

U tijeku su rigorozna testiranja

Istraživanje s ARM-om je u tijeku, a DIU traži povratne informacije od organizacija poput Mitre i zdravstvenih sustava. Iako ARM ima potencijal koristiti patolozima, potrebno je rigorozno testiranje prije nego što se može koristiti za njegu pacijenata.

Unatoč izazovima, ARM predstavlja značajan napredak u zdravstvenoj tehnologiji. Ima potencijal poboljšati točnost, ubrzati dijagnoze i smanjiti troškove, što u konačnici koristi i njezi pacijenata.

AI je ovdje i nastavit će se razvijati. Poanta nije u tome da se bojimo ovih tehnologija, već da ih najbolje iskoristimo za naše medicinske i zdravstvene potrebe, poručio je na kraju Zafar.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti