Phablet nove generacije: Samsung A70 dolazi s ekranom dijagonale čak 6,7 inča

Samsung napada tržište srednje kategorije s telefonom iznimno velikog ekrana i tri stražnje kamere

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2019. / 16:43

Samsung Galaxy A70 (Foto: Samsung)

Samsung je modelom Galaxy Note 2011. godine pokrenuo potpuno novu kategoriju mobilnih uređaja – phablete, odnosno hibride između pametnih telefona i tableta. Iako su mnogi analitičari i novinari bili skeptični oko uređaja s tako velikim ekranima, korisnici su Noteu pokazali palac gore te je dijagonala ekrana Notea rasla iz godine u godinu. Danas više nema razlike između telefona i phableta jer zahvaljujući ekranima od ruba do ruba (ili od "ruba do zuba"), s porastom veličine ekrana, nisu previše porasle dimenzije samih telefona.
Čini se kako je maksimalna dijagonala ekrana pametnih telefona danas 6,5 inča – npr. Galaxy Note 9 i S10+ imaju 6,4 inčne ekrane, iPhone XS Max i Honor 8X imaju zaslone dijagonale 6,5 inča itd.

Samsung Galaxy A70 (Foto: Samsung)

Samsung je ovog tjedna predstavio još jedan smartphone iz serije Galaxy A za kojeg možemo reći da predstavlja phablet nove generacije jer dolazi s ekranom dijagonale čak 6,7 inča. Uz tako veliku dijagonalu, naravno, ne treba očekivati rubove oko ekrana (riječ je o Infinity-U zaslonu s omjerom ekrana 20:9), no iako bi pomislili da ima rupicu u zaslonu, u južnokorejskoj kompaniji ipak su se odlučili na mali notch, odnosno hardverski urez na vrhu ekrana u kojem je smještena kamera.

Samsung Galaxy A70 radi na osmojezgrenom procesoru (model procesora trebali bi saznati 10. travnja kada će južnokorejska kompanija održati posebnu konferenciju), ima 6, odnosno 8 GB memorije i 128 GB interne memorije koja se može proširiti memorijskim karticama kapaciteta do 512 GB.

Veliki ekran zahtijeva i veliku i snažnu bateriju te A70 dolazi s baterijom kapaciteta 4500 mAh koja bi trebala izdržati sve izazove koje će korisnici staviti pred ovaj telefon, a svakako treba spomenuti i brzo punjenje (25 W).

Samsung Galaxy A7 (foto: ZIMO) (Foto: Samsung)

Što se fotografskih mogućnosti tiče, sa stražnje strane nalaze se tri kamere, dok je s prednje smještena jedna kamera za fotografirane selfija. Glavna stražnja i prednja kamera imaju istu rezoluciju (32 MP), druga stražnja kamera rezolucije 8 MP snima širokokutne fotografije (123 stupnja), dok treća 5 MP kamera pomaže pri snimanju fotografija sa zamućenom pozadinom. Mobilni fotografi cijenit će opcije poput podešavanja dubinske oštrine prije i nakon fotografiranja, mogućnost optimizacije scene te Flaw Detection, opciju koja automatski prepoznaje pogreške prije fotografiranja.

Treba još spomenuti prepoznavanje lica i senzor za otiske prstiju implementiran u ekran, Android 9 Pie te One Handed Navigation, opciju koja omogućuju jednostavnije upravljanje telefonom jednom rukom, što je vrlo korisna opcija na ovom uređaju s ekranom dijagonale čak 6,7 inča.

Izvor: Samsung
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti