Podvodna revolucija: Nemo omogućuje ronjenje dulje od sat vremena bez ronilačkih boca

Poseban sustav za ronjenje omogućuje ljudima ronjenje do dubina od tri metra više od sat vremena – bez posebnih boca za kisik i dozvola.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.09.2018. / 20:32

Galerija

Američka kompanija Blu3 predstavila je proizvod koji nam se čini idealnim za turističku ponudu u Hrvatskoj. Riječ je o sustavu za disanje ispod mora (i vode u bazenima) zahvaljujući kojem bez ronilačkih boca i bez polaganja posebnih tečajeva za ronioce možete ispod morske površine provesti i više od sat vremena.

Naravno, ovaj uređaj nazvan Nemo ima svoja ograničenja, pa je tako maksimalna dubina na koju možete zaroniti tri metra, no i to nam se čini sasvim dovoljno za sve koji nisu ronioci, a željeli bi malo detaljnije i duže istražiti podmorje. Nemo se sastoji od kompresora, baterije te posebnog crijeva spojenog na nastavak nazvan Smart Reg, koji se drži ustima i preko kojeg se diše.

Nemo (Foto: Blu3/Profimedia) (Foto: Blu3/Profimedia)

Smart Reg dolazi s posebnim senzorima koji prate disanje i elektronske signale šalju kompresoru koji pumpa zrak točnom brzinom s kojim ronioci udišu, zbog čega je potrošnja energije deset puta manja u odnosu na druga podvodna rješenja za disanje, napomenuli su iz kompanije na svojoj stranici na Kickstarteru.

Zahvaljujući maloj potrošnji energije, Nemo koristi manje pumpe, motore i baterije a osim što baterija dugo traje, cijeli sustav težak je samo oko 4,5 kg, pa se lako može nositi u ruksaku. Kada je baterija pri kraju, Smart Reg će ljude obavijestiti da je vrijeme za izron – baterija je zamjenjiva pa se nakon njezine promjene može nastaviti s istraživanjem podmorja, dok se druga baterija puni.

Nemo dolazi i s posebnim jastukom za more i zastavicom koja brodove i jet-skije upozorava na prisutnost ronioca u blizini.

Trenutna cijena toga sustava uz koji zaista svi mogu postati ronioci iznosi 399 dolara, a za 50 dolara više vlasnici Nema dobit će i poseban ruksak za njegovo jednostavno nošenje. Do kraja kampanje ostalo je 23 dana, a potrebna svota već je skupljena – isporuke bi trebale početi tijekom prosinca.

Izvor: Profimedia
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti