Pogledajte genijalne sunčane naočale zbog kojih vas više ništa neće moći iznenaditi

Osvajač zlatne olimpijske medalje u biciklizmu i fizičar napravili su inovaciju na naočalama koja bi mnoge mogla oduševiti. Riječ je o naočalama koje omogućuju korisniku da vidi iza sebe bez potrebe za okretanjem glave.

Branimir Vorša | 24.02.2021. / 13:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Callum Skinner i Alex Macdonald iz Edinburga u Škotskoj razvili su sunčane naočale iz koncepta putem kojeg su preko crowdfunding platforme Kickstarter prikupili gotovo 900.000 kuna (100.000 funti).

Te naočale omogućuju biciklistima da vide i unazad na način da promijene fokus pogleda kroz naočale u stranu (lijevu ili desnu) te tako vide što im se događa iza leđa, a Skinner i Macdonald tvrde da eliminiranje potrebe za okretanjem glave poboljšava brzinu biciklista i aerodinamičnost tijekom vožnje.

Tvrtka koju je dvojac pokrenuo zove se HindSight i njihove inovativne naočale moguće je naručiti putem web stranica te tvrtke, no cijena istih nije za svačiji džep, odnosno za osnovni model morati ćete izdvojiti oko 1750 kuna.

Naočale naravno mogu koristiti svi, a ne samo biciklisti. Funkcioniraju tako što imaju stakla čiji su lijevi i desni vanjski rubovi (svaki sa svoje strane), pod kutom i imaju polutransparentno ogledalo, koje omogućuje pogled straga, bez potrebe za okretanjem glave.

Skinner, koji je 2016. godine na ljetnim olimpijskim igrama osvojio zlatnu i srebrnu medalju, smatra da HindSight naočale imaju potencijal pomoći profesionalnim sportašima u dostizanju njihovih maksimalnih performansi.

Upravljanje aerodinamičnim profilom ključno je za bilo kojeg elitnog biciklistu, a pogledom preko ramena lako možete izgubiti učinkovitost u brzini i performansama. Vjerujem da HindSight naočale pružaju odgovor na to da će promijeniti standard kakvog dosad poznajemo, kaže Skinner.

Macdonald smatra da bi naočale mogle biti i rješenje za sigurniji promet biciklista u uvjetima gradskih prometnih gužvi i gradskog prometa općenito.

Za njega je problem održavanja ravnoteže biciklista ključan u gradskom prometu, a ideju za naočale dobio je zapravo iz očitog izvora, bočnih retrovizora na automobilima.

Ako svi automobili trebaju retrovizore da bi bili sigurni, zašto i biciklisti ne bi imali dobre opcije?, pita se.

HindSight naočale su dizajnirane tako da osiguravaju održavanje pogleda ispred sebe, dok se istovremeno dodaje mogućnost pogleda i iza sebe, pojašnjava.

HindSight naočale omogućavaju upravljanje perifernim vidom za pogled unazad dok gledate unaprijed tako da se efektivno dobije najbolje od oba svijeta, kaže Macdonald.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti