Pogodite koja je riječ zabranjena kod prijave igrice na Google Play i App Store

Obično igrice ili aplikacije izazivaju kontroverze dok su aktivne i aktualne, ali ova je ionako u posebnoj kategoriji, pa zabavlja IT zajednicu i nakon što je službeno povučen s tržišta.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.02.2014. / 08:07

Pogodite koja je riječ zabranjena kod prijave igrice na Google Play i App Store

Obično igrice ili aplikacije izazivaju kontroverze dok su aktivne i aktualne, ali ova je ionako u posebnoj kategoriji, pa zabavlja IT zajednicu i nakon što je službeno povučen s tržišta.

Kada smo zadnji puta prenijeli zanimljivu infografiku  o povijesti Flappy Bird igrice mislili smo, poprično naivno, kako je to zadnji puta kako pišemo o njoj. Što se još moglo reći, a da nije rečeno, uostalom i sam autor Dong Nguyen je objasnio sve što je trebalo objasniti u otvorenom razgovoru za Forbes. I tu je priča trebala doći do svoga kraja, Flappy Bird je "umro" zahvaljujući svom tvorcu, koji je u spomenutom razgovoru otkrio kako ga ne smeta pojava klonova koji upravo na temelju njegove igrice skupljaju sljedbenike, zaključivši kako nema namjeru tužiti niti jednog autora koji se Flappy Birdom poslužio kao temeljem za razvoj svoje igrice.

Neće ni trebati angažirati odvjetnike i vucarati se po sudovima, sve i da je u međuvremenu promijenio mišljenje, jer su Google i Apple na svojim repozitorijima počeli odbijati sve igre koje u svojem nazivu imaju riječ - Flappy. Dakako da je developerima diljem svijeta Flappy Bird, koji je dnevno od oglasa navodno zarađivao 50,000 američkih dolara poslužio kao savršen mamac, jer ne zaboravimo kako nisu baš svi upućeni u događanja na tržištu i postoji dovoljan broj onih koji će se "navući" čim u naslovu vide riječ Flappy. Od sada je ta priča stopirana, na Google Play i App Store više se ne primaju igrice koje se nazivaju "Flappy ovo" ili "Flappy ono".

Na ovaj način su Google i Apple najlakše i najjednostavnije odlučili zaustaviti poplavu klonova, iako u konačnici nismo baš sigurni jesu li autori klonova originalne Flappy Bird igrice baš klasične varalice ili samo iskorištavaju ovisnost o ugašenom legendarnom naslovu. Kao što smo već puno puta mogli naučiti, u ovakvim situacijama moral je jedno, a pravne stavke sasvim drugo, ali Google i Apple su, kao što to također znamo, dovoljno veliki i moćni da si mogu dopustiti i ovakve zabrane. "Flappy" je trenutačno u statusu zabranjene riječi kod prijave novih igrica, baš nas zanima do kada će ta zabrana trajati i koliko je utemeljena u pravnim faktima...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti