Pokrenut novi program mikrokvalifikacija za "stručnjake za umjetnu inteligenciju"

Ovaj tjedan je započelo šestomjesečno osposobljavanje 5. generacije polaznika, nastavljajući uspješnu tradiciju osposobljavanja za perspektivna zanimanja u području umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 06.04.2024. / 10:13

Potpisivanje ugovora za program Stručnjak za umjetnu inteligenciju (Foto: Centar umjetne inteligencije Lipik)

Lipik je tijekom posljednjih godina postao centar edukacije za sve one koji žele naučiti o umjetnoj inteligenciji i razvijati svoju karijeru u tom području. Nakon uspješno educirane četiri generacije polaznika i započete edukacije 5. generacije, u Lipiku je najavljen i novi program mikrokvalifikacija pod nazivom "stručnjak za umjetnu inteligenciju". 

Podsjetimo, otkako je 2021. godine u Lipiku pokrenut projekt Centra umjetne inteligencije, kroz šestomjesečne programe osposobljavanja za programere umjetne inteligencije, prekvalificirano gotovo 100 mladih ljudi. Većina njih je pronašla zaposlenje u IT sektoru, dok su neki od njih odlučili ostati u Lipiku i otvoriti vlastite obrte i tvrtke koje se bave programiranjem i umjetnom inteligencijom.

Svjesni smo da na tržištu rada, kako na hrvatskoj, tako i na europskoj razini, dolazi do potrebe za određenim vještinama, ali i do različitih promjena u pogledu zanimanja. Zato moramo razvijati adekvatne programe kako bismo odgovorili na sve buduće izazove. Jedan od takvih programa jest onaj koji provodimo u Lipiku, a odnosi se na osposobljavanje na radu za polaznike za programera/programerku umjetne inteligencije, kojeg smo pokrenuli prije tri godine i koji se pokazao doista uspješnim te ćemo ga i dalje provoditi, istaknuo je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji je partner u prekvalifikaciji. 

U skladu s tim, razvijen je i program vaučera za obrazovanje koji je također postigao izvanredne rezultate. Stoga je ravnatelj HZZ-a pohvalio program mikrokvalifikacija nazvan "Stručnjak za umjetnu inteligenciju", koji će biti realiziran u Lipiku putem vaučera u iznosu od 3 tisuće eura po osobi, a nositelj programa je Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Do sada su se u Centru umjetne inteligencije Lipik mogle školovati samo nezaposlene osobe, a uskoro se otvaraju novi programi edukacija i školovanja na području cjeloživotnog obrazovanja na širu zajednicu.

Program "Stručnjak za umjetnu inteligenciju", predstavila je doc. dr. sc. Mirjana Jeleč Raguž, voditeljica cjeloživotnog obrazovanja na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Prošle godine započela je suradnja sklapanjem sporazuma o poslovnoj suradnji na području znanstvene i nastavne djelatnosti. Nastavljena je izradom programa mikrokvalifikacija koji će se, uz podršku HZZ-a i Ministarstva rada, početi održavati u Lipiku u sklopu programa Vauchera, izjavila je Raguž.

Dodala je da je predviđeno trajanje programa šest mjeseci te će polaznici po završetku moći steći 30 ECTS bodova, što je ekvivalent jednom semestru studiranja na fakultetu. U okviru 900 sati predavanja, manji dio bit će posvećen realizaciji nastavnog procesa, dok će veći dio obuhvatiti vježbe i praktični rad. Trećina vremena bit će posvećena samostalnom angažmanu polaznika, tijekom kojeg će samostalno izrađivati svoje projekte i pripremati se za polaganje završnog ispita.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti