Policija ponovno upozorava: Čuvajte osobne podatke jer prevaranti opet vrebaju na internetu

Prevaranti šalju e-mailove koji izgledaju kao da dolaze od banaka, a zapravo se žele dokopati vašeg bankovnog računa.

Martina Čizmić | 03.04.2020. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija je izdala novo upozorenje građanima vezano za kibernetičku sigurnost i prevare na internetu. Ovaj put radi se o prevarama putem e-maila koje se nazivaju phishing, odnosno pecanje.

Kako ističu iz policije, u posljednjih nekoliko dana na adrese elektroničke pošte građana ponovo su počele pristizati zlonamjerne poruke kojima je cilj krađa podataka za pristup internetskom bankarstvu građana.

Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozorava građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te su zbog toga privremeno morali blokirati rad s kreditnim karticama. Kako bi ponovo mogli raspolagati svojim kreditnim karticama, od građana traže da slijede poveznicu u poruci putem koje bi se trebali prijaviti na internetsko bankarstvo svoje banke i potvrditi svoj identitet, pojašnjavaju iz policije. 

Slika nije dostupna Gotovo polovica Hrvata ne prepoznaje lažne e-mailove, a direktori su u tome najgori

Slika nije dostupna Pazite što radite: Kruže lažni e-mailovi poznatih banaka koji kradu podatke za internetsko bankarstvo

Poruke koje građani dobivaju na svoje račune elektronske pošte izgledaju ovako:


Dragi kupče,

Nedavno smo pregledali vaš račun na kreditnoj kartici i sumnjamo da je vašoj kreditnoj kartici mogla pristupiti neovlaštena treća strana.

Zaštita sigurnosti vašeg računa na kreditnoj kartici naša je glavna briga, stoga smo kao preventivnu mjeru privremeno blokirali pristup osjetljivim značajkama računa kreditne kartice.

Da biste vratili pristup svom računu, trebate nas KLIKNITE OVDJE i potvrdite svoj identitet

Kliknite ovdje za nastavak i potvrđivanje podataka vašeg računa kako biste izbjegli potpuno zatvaranje

Hvala vam.

Iskreno,

Služba za korisnike

Problem je što e-mail u kojem se poruka nalazi ni po čemu ne nalikuje na službenu komunikaciju banaka. No građani koji ovih dana većinom rade od kuće možda neće obratiti pozornost na sve znakove da se radi o prevari te će kliknuti na neku od poveznica iz poruke.

Upozoravamo građane da ako dobiju takve poruke nipošto ne otvaraju poveznice u poruci, nego da izbrišu poruku jer se radi o pokušaju krađe njihovih osobnih podataka i pokušaju neovlaštenog pristupa internetskom bankarstvu, ističu iz policije.

Ako niste sigurni znate li prepoznati phishing, riješite ovaj kviz. 

Kviz (Foto: Jigsaw) Riješite ovaj kviz i provjerite koliko znate o jednoj od najvećih opasnosti s interneta

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti