Popularna aplikacija s kojom možete pronaći izbrisane poruke s WhatsAppa i Messengera može ugroziti sigurnost telefona

Dopuštenja za aplikaciju WAMR prilikom njena preuzimanja na Android mogla bi ugroziti podatke o povijesti surfanja i listu kontakata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2022. / 13:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na Googleovoj online trgovini za Androide postoji više aplikacija koje omogućuju pristup izbrisanim porukama s popularnih komunikacijskih aplikacija, a među njima nalazi se jedna koju je na svoje uređaje preuzelo više od deset milijuna korisnika, no koja krije opasnost za sigurnost telefona i podataka na njemu. Putem WAMR-a korisnici tako mogu pročitati primljene poruke koje su izbrisane s WhatsAppa, Facebookova Messengera i drugih aplikacija pa je jasno zašto je toliko popularna.

Slika nije dostupna Nova studija otkrila zabrinjavajuću situaciju: Anonimnost ne štiti vaše podatke pohranjene na mobitelu

Sama aplikacija nema direktan pristup izbrisanim porukama, već koristi povijest primljenih obavijesti o porukama te stvara vlastiti backup tih poruka. Osim samih tekstualnih poruka, može spasiti i drugi sadržaj poput fotografija, video i glasovnih zapisa, dokumenata, GIF-ova itd.

U aplikaciji je jasno naznačeno kako WAMR nije službena aplikacija za pristup izbrisanim porukama te kako njeno korištenje može biti ograničeno ovisno o aplikaciji od koje se pokušavaju vratiti poruke, odnosno ovisno od ograničenja samog Androida. No ono čega mnogi nisu svjesni je da WAMR predstavlja i ozbiljnu sigurnosnu prijetnju korisnicima jer, prilikom njene instalacije, potrebno je dati određena dopuštenja kako bi se mogla koristiti. A ta dopuštenja mogla bi ugroziti podatke s drugih aplikacija na telefonu, uključujući podatke o povijesti surfanja i listu kontakata.

Slika nije dostupna S ukradenim podacima bankovnih kartica hrvatskih korisnika, prevaranti kupuju na web trgovinama u Rusiji

Preuzimanje WAMR-a na telefon potencijalno može ugroziti podatke i sigurnost te je potrebno dobro razmisliti prije donošenja odluke o njenom korištenju, prenijeli su na stranici The Sun upozorenje stručnjaka za sigurnost.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti