Poražavajući podaci: Od Windows 11 popularniji su Windows 10, 8, 7 pa čak i XP

Više od polovice skeniranih uređaja jednostavno nema TPM čip ili ima čip koji ne zadovoljava Microsoftove zahtjeve

Martina Čizmić | 20.04.2022. / 08:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kad god Microsoft izbaci novu verziju Windowsa, prestane podrška za neku stariju verziju. Na taj način Microsoft potiče korisnike da instaliraju najnoviju verziju, ali i može garantirati redovita ažuriranja i zakrpe.

No, jedno je što Microsoft želi i nastoji, a drugo što korisnici zaista i rade. Tako mjesecima nakon što su službeno predstavljeni Windows 11, posljednja verzija Microsoftovog operativnog sustava, njihov udio na računalima u stvarnom svijetu još uvijek je gotovo zanemariv.

Prema podacima koje je objavio Lansweeper, nakon skeniranja više od 30 milijuna uređaja u tvrtkama i organizacijama diljem svijeta, tek 1,44 posto uređaja ima instalirane Windows 11. Najpopularnija inačica Windowsa je 10, koja je instalirana na više od 80 posto skeniranih računala. Zanimljivo, od Windows 11 popularniji su čak i Windows 8, ali i Windows 7 i Windows XP za koje Microsoft više ne nudi podršku. Čim operativni sustav više nema podršku i ne dobiva redovita sigurnosna ažuriranja, računala koja imaju taj operativni sustav postaju ranjivija za kiberentičke napade i ugrožavaju ostatak tvrtke ili organizacije.

Slika nije dostupna Microsoftovi zahtjevi za korištenje Android aplikacija na Windowsima 11 mnogima se nimalo neće svidjeti

Jedan od glavnih razloga za slabo prihvaćanje Windows 11 vjerojatno su i njegovi hadrverski zahtjevi. Prema Lansweeperu, čak 55,6 posto računala jednostavno nije hardverski spremano automatski preuzeti novu verziju Windowsa. Iako ih više od 90 posto ima dovoljno radne memorije za pokretanje operativnog sustava, problem je u TPM-u (trusted platform modules) odnosno čipovima koji se koriste za pohranu vjerodajnica (lozinke, certifikati ili enkripcijski ključevi) na uređaju kako bi se autentificirala platforma.

Više od polovice skeniranih uređaja jednostavno nema taj čip ili ima čip koji ne zadovoljava Microsoftove zahtjeve. Iako korisnici mogu ručno instalirati Windows 11 na takva računala, Microsoft neće omogućiti automatsko ažuriranje sustava bez TPM-a.

Kako ističu u Lansweeperu, jedan od razloga za slabu popularnost Windows 11, uz hardverske zahtjeve, je i činjenica da Windows 10 imaju garantiranu podršku od Microsofta do 2025. To znači da će svi oni koji su nedavno kupili računalo, vjerojatno pričekati do 2025. prije no što odluče promijeniti operativni sustav. Osim ako ih Microsoft ne prisili da to naprave ranije.

S obzirom na to da su brojne tvrtke zbog pandemije odgodile nabavku nove opreme, a zaposlenici i privatni korisnici su zbog rada od kuće masovno kupovali uređaje s Windows 10, čini se da ćemo na povećanje udjela Windows 11 ipak morati pričekati još koju godinu.

Izvor: Lansweeper

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti