Posljednji predsjednički potez: Trump traži uklanjanje članka koji štiti velike tehnološke tvrtke od odgovornosti za sadržaj korisnika

Članak 230. štiti tehnološke tvrtke od odgovornosti zbog sadržaja koji objavljuju korisnici.

Hina | 02.12.2020. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će staviti veto na Zakon o odobrenju za nacionalnu obranu, težak 740 milijardi dolara, ako se ne ukloni savezni odredba što štiti tehnološke tvrtke poput Facebooka i Twittera odgovornosti zbog sadržaja koji objavljuju korisnici.

Ako vrlo opasan i nepravedan članak 230 ne bude u potpunosti ukinut kao dio Zakona o odobrenju za nacionalnu obranu bit ću prisiljen uložiti nedvosmisleno veto, objavio je Trump na Twitteru u utorak kasno navečer.

Članak 230. štiti tehnološke tvrtke od odgovornosti zbog sadržaja koji objavljuju korisnici, a napadnut je od strane Trumpa i republikanskih zakonodavaca koji su kritizirali odluke o moderiranju sadržaja na internetskim platformama optužujući ih da guše konzervativne glasove.

Opsežni zakon postavlja politiku za Ministarstvo obrane, usvaja se šest desetljeća i jedan je od rijetkih glavnih zakona za koje se smatra da imaju "obvezan prolaz", jer uređuje sve, od povišenja plaća za trupe, do toga koliko zrakoplova treba kupiti ili kako najbolje konkurirati suparnicima poput Rusije i Kine.

Internetsko udruženje, koje uključuje Facebook, Amazon.com Inc, Google i Twitter tvrtke Alphabet Inc, osudilo je Trumpa.

Ukidanje članka 230 samo po sebi predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Zakon ovlašćuje mrežne platforme za uklanjanje štetnog i opasnog sadržaja, uključujući teroristički sadržaj i dezinformacije, ustvrdila je skupina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti