Postaje gužva: Nakon arapske, i kineska letjelica Tianwen-1 ušla u orbitu Marsa

Pomoću posebnog radara koji prodire ispod površine tla istraživat će postoji li ispod nje voda i led.

Hina | 10.02.2021. / 16:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kineska svemirska letjelica bez posade u srijedu je uspješno ušla u Marsovu orbitu šest i po mjeseca otkako je lansirana sa Zemlje, izvijestila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) o svojoj prvoj neovisnoj misiji na crveni planet.

Agencija je objavila da je letjelica uspješno usporila do brzine pri kojoj je privučena Marsovom gravitacijom.

Lansirana u srpnju iz Kine sonda je prošli tjedan poslala na Zemlju prve fotografije snimljene 2,2 milijuna kilometara od Marsa.

U približno tri mjeseca, Tianwen-1 će pokušati poslati lander s 240 kilograma teškim roverom u brzom sedam minuta dugom spuštanju u područje zvano Utopia Planitia na sjevernoj polutki Marsa.

Ako spuštanje bude uspješno, rover koji se napaja solarnom energijom istraživat će površinu Marsa tijekom 90 dana, proučavajući njegovo tlo u potrazi za znacima drevnog života.

Pomoću posebnog radara koji prodire ispod površine tla istraživat će postoji li ispod nje voda i led.

Tianwen-1, ili "Pitanja upućena nebu", prema imenu kineske pjesme napisane prije dvije tisuće godina, prva je kineska neovisna misija na crveni planet nakon zajedničkog, ali neuspješnog pokušaja s Rusijom 2011. da letjelica napusti Zemljinu orbitu.

Ambiciozna Kina nada se ovim prvim samostalnim pokušajem istraživanja Marsa ostvariti sve što su Sjedinjene Države postigle u nekoliko misija provedenih od 60-ih godina: postaviti sondu u orbitu, spustiti se na planet te konačno istražiti ga roverom.

Međutim, kineska misija je tek jedna od tri koje ovu veljaču ciljaju Mars.

Tako je u utorak svemirska letjelica Hope (Amal na arapskom) koju su poslali Ujedinjeni Arapski Emirati uspješno ušla u orbitu u utorak. Amal se neće spuštati na Mars no kružit će oko njega prikupljajući podatke o atmosferi i vremenskim prilikama.

U najambicioznijoj do danas američkoj misiji na Mars, tonu teški rover Perserverance trebao bi stići 18. veljače. Odmah će pokušati spustiti se u stjenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti