Potencijalno velik problem: Uklanjaju li velike tehnološke kompanije dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini?

Rat u Ukrajini pokazao je da društvene mreže možda stvaraju novi potencijalni problem, a to je uklanjanje sadržaja koji su možda kredibilna svjedočanstva ratnih zločina. Svjetski stručnjaci koji se bave istraživanjem ratnih zločina upozoravaju na taj sve više rastući problem.

Branimir Vorša | 01.04.2022. / 09:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U samo tri mjeseca prošle godine TikTok je uklonio 80 milijuna prenesenih videa koji su na neki način prekršili njegova pravila.

Moćna umjetna inteligencija u kombinaciji s ljudskim moderatorima uklonila ih je brzinom munje, odnosno njih 94,2 posto je nestalo prije nego što ih je itko vidio. Sustavi koji su tražili sadržaj koji krši pravila uklonili su 17 milijuna videozapisa automatski od ukupnog broja uklonjenih videozapisa.

I druge društvene mreže dijele sličnu priču, a tisuće sati sadržaja uklanjaju se svaki dan. Sad se neki pitaju uklanja li Big Tech, uklanjanjem toliko sadržaja, i snimke ratnih zločina u Ukrajini.

Problem nasilnog i uznemirujućeg sadržaja

TikTok je već bio iznimno popularan diljem svijeta prije odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu, ali taj je rat je bio trenutak sazrijevanja za tu društvenu platformu.

Videozapisi koji koriste razne ukrajinske heštegove imali su milijarde pregleda. No, Ukrajinci koji postavljaju videozapise s terena mogli bi generirati više od lajkova.

Možda učitavaju dio u slagalicu dokaza koji će jednog dana poslužiti za procesuiranje ratnih zločina, ali možda također krše stroga pravila TikToka i drugih društvenih medija o uznemirujućem sadržaju.

TikTok je platforma koja slavi kreativnost, ali ne vrijednost šoka ili nasilje. Ne dopuštamo sadržaj koji je neopravdano šokantan, uznemirujuć, sadistički ili jeziv, kažu pravila TikToka.

Neki, ali ne svi sadržaji koji prikazuju moguće zločine u Ukrajini mogli bi spadati u tu kategoriju.

Uklanjanje potencijalnih dokaza predstavlja ogroman problem za istražitelje

Stručnjacima nije jasno koliko ukrajinskoga korisničkog sadržaja TikTok i druge društvene mreže kao što su Meta, Twitter i YouTube uklanjaju.

TikTok nije tako transparentan kao neke druge tvrtke, a nijedna od njih nije vrlo transparentna. Ne znate što nije bilo vidljivo i skinuto jer je bilo uznemirujuće, ali potencijalno dokaz. Ovdje postoji veliki problem, kaže Sam Gregory, direktor programa Witness.

Ovo nije prvi put da se velike društvene mreže suočavaju s dokazima o potencijalnim ratnim zločinima. Sukob u Siriji izazvao je slične probleme. Human Rights Watch je godinama bezuspješno pozivao na centralizirani sustav prijenosa podataka iz zona sukoba.

U ovom trenutku to ne postoji, kaže Belkis Wille, viša istražiteljica vojnih konflikata. Ona opisuje slučajan i zamršen proces koji tužitelji moraju slijediti kako bi dobili dokaze uklonjene s društvenih mreža.

Vlasti mogu pisati tvrtkama društvenih medija ili tražiti sudski poziv ili sudski nalog... Ali s obzirom na to kako taj proces trenutno funkcionira, nitko nema baš dobru sliku o tome gdje se sav taj sadržaj nalazi, kaže Wille. Upravo to predstavlja pravi problem za istražitelje.

Poziv na stvaranje "digitalnih ormarića"

Čak i prije Ukrajine oni koji su pokušavali dokumentirati zločine isticali su kako povećana umjerenost ima štetan učinak na prikupljanje dokaza.

Ovaj tempo otkrivanja znači da akteri koji se bave ljudskim pravima sve više gube utrku u identificiranju i očuvanju informacija, navodi se u izvješću o digitalnim dokazima o zločinima, Centra za ljudska prava Pravne škole Berkeley.

U izvješću se poziva na stvaranje "digitalnih ormarića", odnosno mjesta na kojima sadržaj mogu pohranjivati ​​i pregledavati ne samo tvrtke društvenih medija već i nevladine organizacije (NVO) i pravni stručnjaci.

No mnoge tvrtke na društvenim mrežama ne žele pozvati autsajdere u svoje procese moderiranja, ostavljajući istraživače pred zagonetkom koja izgleda tako da često ne znaju što je uklonjeno, pa kako mogu znati što tražiti ili tražiti sudski poziv?

Telegram ključan za svjedočanstva zločina u Ukrajini

No nemaju sve platforme društvenih medija iste politike kad je riječ o uznemirujućem sadržaju.

Telegram je, primjerice, iznimno važan u dijeljenju videa s terena u Ukrajini jer ima izrazito laganu politiku umjerenosti. Videozapisi koji bi bili uklonjeni na Twitteru ili Facebooku ostaju na Telegramu.

I to nije jedini razlog zašto platforma pomaže istražiteljima.

Rekla bih da su neki od najvrjednijih fotografskih i videosadržaja koje smo mi kao organizacija dobili od Telegrama, kaže Wille.

Postoji još jedna ključna prednost. Društvene medijske tvrtke kao što su Facebook i Twitter automatski uklanjaju sadržaj s metapodataka slike ili videa – svojevrsni digitalni ID, otkrivajući gdje i kada je sadržaj snimljen, što je ključno za istražitelje.

Jedna prednost koju smo otkrili je to što se metapodaci ne uklanjaju na Telegramu, ističe Wille.

Zaštita metapodataka od trenutka kada je radnja snimljena do trenutka kada je prikazana na sudu ponekad se naziva i lanac skrbništva.

Wendy Betts, direktorica Eye Witnessa, projekta Međunarodne odvjetničke komore usmjerenog na prikupljanje provjerljivih zločina u vezi s ljudskim pravima, potiče ljude da snimaju moguće ratne zločine u svojoj aplikaciji Eye Witness to Atrocities kako bi informacije sačuvali u najboljem stanju za korištenje na sudu.

Dok snimka prelazi od fotografa do istražitelja do odvjetnika... Ako nedostaje bilo koja karika u tom lancu, ta će se snimka smatrati sumnjivom jer su se tijekom tog jaza mogle napraviti promjene, kaže Betts.

No, sva su ta rješenja djelomična i nezadovoljavajuća. Bez jednog digitalnog ormarića koji sve društvene mreže koriste, bez jednog mjesta na kojem se sve to pohranjuje, ključni dokazi mogli bi propasti kroz mnoge pukotine.

Samo jedan konkretan odgovor od giganata društvenih mreža

U nekim slučajevima nije jasno je li tvrtke društvenih medija uopće pohranjuju ili dokumentiraju te videozapise.

BBC News je poslao upit TikToku, Googleu, Meti i Twitteru o njihovim pravilima u ovom području.

TikTok je proslijedio svoje politike o zaštiti svojih korisnika tijekom rata u Ukrajini, ali nije odgovorio ni na jedno od postavljenih pitanja.

Trenutno nemamo više što podijeliti osim ovih informacija, rekao je predstavnik TikToka.

Twitter i Google uopće nisu ni odgovorili. Samo je Meta dala konkretan odgovor.

Ovu vrstu sadržaja ćemo ukloniti samo kada veliča nasilje ili slavi patnju drugih ili kada je sadržaj izrazito eksplicitan ili nasilan, na primjer, videosnimku raskomadanja žrtve. U vezi konkretno s ratom u Ukrajini, istražujemo načine da sačuvamo ovu vrstu i druge vrste sadržaja kada ih uklonimo, odgovor je koji je BBC News dobio iz Mete.

Vrlo različiti odgovori ove četiri ogromne tehnološke tvrtke govore svoju priču. Nema sustava, nema politike, svi dijele. Dok ih nema, ključni dokazi mogli bi biti izgubljeni i zaboravljeni.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti