Potvrdila NASA: Na Marsu ima tekuće vode!

Iako ovo neće nužno značiti da su uvjeti za život prisutni na “Crvenom planetu”, ali dokazuje teoriju o kojoj se špekuliralo godinama i koja je ovim otkrićem dobila konačnu potvrdu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 29.09.2015. / 07:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za otkriće je prvenstveno zalsužan NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter, svemirski brod koji proučava Mars iz njegove orbite, kao što mu samo ime govori. Orbiter je analizirao kemijski sastav “čudnih tamnih pruga” koje su se periodično pojavljivale na površini planeta. Cijela priča zakotrljala se još šrije četiri godine, dakle 2011. kada su primjećene navedene tamne pruge, koje su bile intenzivnije tijekom ljetnog perioda na Marsu, dok su se “skraćivale” tijekom hladnijeg razdoblja, a taj se ciklus periodički ponavljao iz godine u godinu. Sve do danas nije bilo konkretnog dokaza, ali profesor Alfred S. McEwen sa Sveučilišta Arizona zajedno sa svojim suradnicima potvrdio je kako su pronađene molekule koja izravno dokazuju kako na Marsu ima tekuće vode! “Da, to je otkriće koje potvrđuje postojanje vode u obliku soli kao, koja ne bi postojala da na Marsu nema tekuće vode”, nedvosmisleno je poručio profesor McEwen.

Potvrda je stigla objavom u Nature Geosciences i to nakon detaljnih pregleda svih materijala koje je snimio satelit. Na Marsu je, inače, hod temperaturne razlike nevjerojatno širokog raspona, već ranije je utvrđeno kako prosječna temperatura na tom planetu iznosi -80 stupnjeva Celzijusa, ali tijekom ljetnih dana se može popeti do nevjerojatnih +70! Jedan od autora studije, Lujendra Oha sa Georgia Techa izjavio je kako “ovo dokazuje kako voda ima ključnu ulogu u formiranju mehanizama tih značajki”. Ono što sada svi očekuju i što je teza praktički od početka istraživanja Marsa jest - potvrda kako na planetu ima života! Jer, uvriježeno je mišljenje kako je voda prvi preduvjet za život, što je u pravilu točno, ali ovo sjajno otkriće koje je danas objavila NASA još uvijek nije objava o postojanju života na planetu koji je svima nama toliko privlačan i zanimljiv. Hoće li se i kada dogoditi objava da “tamo gore” doista ima života, nitko ne može potvrditi, no ovo je, vjeruju mnogi, ogroman korak prema tome…

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti