Povratak još jedne legende: Nakon 7 godina predstavljen novi Palm

Palmov telefon nije uređaj koji će se stalno koristiti, već je to pomoćnih koji će povremeno zamijeniti primarni veliki smartphone

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2018. / 09:00

Palm (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

U proteklih nekoliko godina dvije velike mobilne kompanije koje su tržištem dominirale tijekom prošlog desetljeća ponovno su se vratile u igru (iako sada njihov brand licenciraju druge kompanije) i pokušavaju uzeti svoj dio kolača na dinamičnom i izazovnom tržištu smartphonea – Nokia i BlackBerry. Prije nekoliko mjeseci pisalo se o povratku još jedne legende koja je djelomično obilježila mobilno tržište u razdoblju prije predstavljanja iPhonea – Palma te su se glasine pokazale istinitim jer je nakon 7 godina predstavljen novi uređaj ovog branda.

Osim po imenu koje budi nostalgiju, ovaj je uređaj specifičan i po tome što uopće nije napravljen kao glavni pametni telefon koji će se uvijek koristiti, već kao pomoćnik primarnom smartphoneu. Umjesto uređaja velikih dimenzija i dijagonale ekrana veće od 6 inča, tijekom trčanja, izlazaka s prijateljima kada se želite odmoriti od ovisnosti o mobilnim uređajima, ali i dalje želite biti dostupni, dovoljno je ponijeti novi Palm.

Trenutno će biti dostupan samo u ponudi američkog mobilnog operatera Verizon te će koristiti njihovu mrežu i mogućnost korištenja istog broja na dva različita uređaja – na Palm ćete dobivati sve pozive, poruke i obavijesti kao i na glavni telefon, no kako je riječ o manjem uređaju na kojem ionako nećete imati sve aplikacije, sigurno ćete ga manje koristiti.

Dijagonala ekrana iznosi 3,3 inča (720p rezolucija), pokreće ga Snapdragon 435 mobilna platforma, ima 3GB RAM-a i 32GB skladišnog prostora, no nema dodatnog utora za memorijske kartice. Kapacitet baterije iznosi 800 mAh tako da je jasno da, u slučaju malo intenzivnijeg korištenja, baterija neće dugo trajati. Iz Palma govore o trajanju baterije od oko 8 sati, no ona može trajati puno duže uz tzv. Life mode koji isključuje primanje svih obavijesti, ali i mogućnost primanja poziva i poruka.

Od ostalih opcija treba spomenuti Gorilla Glass 3, USB-C priključak, IP 68 zaštitu od vode i prašine, stražnju kameru rezolucije 12MP, prednju 8 MP kameru te Android 8.1 Oreo. Na ovom se uređaju prikazuju i poruke s glavnog telefona, no ne podržava Appleov iMessage tako da korisnicima Appleovih telefona vjerojatno neće biti zanimljiv.

Uz cijenu od 350 dolara koliko košta sam uređaj, potrebno je platiti i dodatnih 10 dolara mjesečno za mogućnost korištenja istog broja na drugom uređaju.

Iako se sama ideja ne čini loša, pitanje je tko će platiti 350 dolara za sekundarni smartphone koji će im samo u određenim situacijama zamijeniti glavni telefon, a odgovor na ovo pitanje saznat ćemo uskoro jer će se u ponudi Verizona Palm pojaviti tijekom sljedećeg mjeseca.

Izvor: The Verge

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti