Požar naftne bušotine u Rusiji bjesnio 10 dana, a onda je vojska dopremila svoj "snajperski" top

Gotovo punih deset dana bjesnio je požar naftne bušotine na dalekom ruskom istoku. Kad je vojska poslala svoje specijalne gasitelje, požar je ugašen, ali na posve spektakularan način.

Branimir Vorša | 08.06.2020. / 16:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Radnici i vatrogasci tjedan dana pokušavali su obuzdati požar naftne bušotine na zabačenoj lokaciji u ruskoj regiji Irkutsk na dalekom istoku te zemlje.

Kad su shvatili da nemaju rješenje, u pomoć su pozvali vojsku pa je naredbom ministra obrane Sergeja Šjgua na lokaciju poslan MT-12 Rapira 100-milimetarski antitenkovski top, u Rusiji poznat i kao snajper-top zbog svoje iznimne preciznosti.

Naime, da bi se požar uspješno ugasio, trebalo je nekako ukloniti potpornu konstrukciju bušotine, no zbog plamena to nikome osim vojsci nije bilo moguće učiniti.

Rapiru je vojska vojnim transportnim zrakoplovom prebacila blizu mjesta požara, nakon čega je postavljen na 180 metara udaljenosti od samog požara.

Operacija gašenja uz pomoć vojske počela je u noći s nedjelje na ponedjeljak, a u jutarnjim satima u ponedjeljak nakon deset dana, požar je ugašen. Vojska je uz pomoć topa s nekoliko hitaca "otpuhala" potpornu konstrukciju, što je gasiteljima omogućilo da se približe glavnoj cijevi i ugase požar.

Bušotina na kojoj je izbio požar koji je prijetio i većom katastrofom, pripada kompaniji INK (Naftna kompanija Irkutsk) i nalazi se oko 1000 kilometara od grada Irkutska. Najbliže selo od bušotine je udaljeno čak 100 kilometara.

Požar je bjesnio od 30. svibnja.

Izvor: Siberian Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti