Predstavljen najveći dron na svijetu i iduća stepenica u letovima u svemir: Moći će dizati satelite u orbitu svaka dva i pol sata!

SpaceX je napravio pravu revoluciju u privatizaciji letova u svemir. No, sad se pojavio startup čija zamisao predstavlja iduću stepenicu u slanju opreme u svemir.

Branimir Vorša | 04.12.2020. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX je dobio ozbiljnu konkurenciju u osvajanju svemira jer je američki startup Aevum upravo predstavio svoj projekt bespilotnog drona, koji je dizajniran da u letu ispaljuje rakete koje onda šalju male satelite u Zemljinu orbitu.

Projekt nosi naziv Ravn X Autonomous Launch Vehicle i prvi je koji neće trebati lansirnu rampu kako bi opremu slao u svemir. Prezentaciju projekta na YouTube kanalu tvrtke Aevum održao je njezin šef Jay Skylus.

Ravn X je osmišljen tako da može slati satelite svaka dva i pol sata u svemir, što je puno češće od bilo koje trenutno dostupne opcije na tržištu, pa tako i SpaceX-ove.

Oblikom, Ravn X podsjeća na običan zrakoplov i zapravo će letjeti poput njega, s uobičajene poletno-sletne piste i bez potrebe za skupom infrastrukturom lansirne rampe i popratnih objekata.

Ravn X dug je 24,3 metra i ima raspon krila od 18,3 metra te je visine 5,4 metra. Teži 25 tona i kad se sve te statističke brojke stave na okup, Ravn X je zapravo najveći dron ikad napravljen.

Skylus je pojasnio da kad Ravn X dosegne mjesto i odgovarajuću visinu, ispušta raketu koja zapravo nosi teret od najviše 100 kilograma u nisku orbitu oko Zemlje. Nakon isporuke tereta, dron se vraća na Zemlju i odlazi u hangar. Ono što je najvažnije, dron bi sve navedeno trebao obavljati automatski i autonomno.

Američko vodstvo prepoznalo je kritičnu potrebu ekstremno brzog pristupa nižoj Zemljinoj orbiti. Kroz naše autonomne tehnologije, Aevum će skratiti vrijeme potrebno za slanje opreme u svemir s godina na mjesece, a kad naši korisnici to traže, i na minute. To je potrebno kako bi se poboljšali naši životi i kako bi se, općenito, spasili životi, kaže Skylus.

Sjedište tvrtke Aevum je u Alabami, a ta je tvrtka navodno dobila i ugovor s američkom vladom vrijedan milijardu dolara.

Skylus, koji je inače fizičar, tvrtku je osnovao još 2016. godine i ona trenutno broji 180 zaposlenika. Dosad su poslovali s NASA-om, Boeingom i tvrtkom Firefly Aerospace, a prvo lansiranje u orbitu planiraju ostvariti već iduće godine.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti