Predstavljen prototip autonomnog robota koji bi u budućnosti mogao čistiti dno Jadrana od otpada

Osnovna ideja je koristiti autonomne robote koji su operativniji umjesto ronioca.

Martina Čizmić | 15.09.2021. / 15:16

U Dubrovniku je, u sklopu županijske manifestacije Eko rujan, predstavljen prototip autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada s morskog dna. Sveučilište u Dubrovniku i regionalna agencija DUNEA, u sklopu projekta SeaClear, provode preliminarna testiranja dijelova autonomnog sustava robota u akvatoriju Lokruma. 

Župan Nikola Dobroslavić kazao je ovom prilikom kako je hrvatsko more čisto, ali ipak ima veliku količinu stvari koje tamo ne pripadaju.

Mi smo ih do sada uklanjali uz pomoć ronioca kojima smo zahvalni na tomu. Uz ovaj projekt će to raditi roboti što će olakšati posebno na onim mjestima koja nisu dostupna. Vjerujem kako ćemo uz pomoć robota dobiti kvalitetno rješenje za čisto podmorje, rekao je župan Dobroslavić.

Prorektorica za znanost Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević istaknula je kako dubrovačko sveučilište provodi oko 40 projekata od kojih je veliki dio povezan s istraživanjima mora i praćenja ekosustava.

Drago mi je da se bavimo time i da pokušavamo pronaći rješenja za antropogene utjecaje koji su sve jači na Jadranu. Sredozemno more je trenutno jedno od najonečišćenijih na svijetu, a Jadran je samo mali zaljev. Često mu tepamo kako je kristalno čist, ali potrebna je puno veća zaštita, rekla je Pečarević te se zahvalila Dubrovačko-neretvanskoj županiji što je prepoznala taj problem koji se rješava na više razina, kroz niz akcija i istraživanja.

Voditeljica projekta SeaClear za Sveučilište u Dubrovniku, Ivana Palunko, pojasnila je kako je ovaj projekt zbog koronavirusa demonstriran tek nakon 18 mjeseci od istraživanja. On je prema njezinom mišljenju važan zbog razvoja sustava i umjetne inteligencije.

Vodeći partner projekta SeaClear Bart De Schutter s nizozemskog sveučilišta naglasio je kako će ovaj projekt pospješiti čistoću mora.

Osnovna ideja je koristiti autonomne robote koji su operativniji umjesto ronioca. U cjelokupnom sustavu koristimo bespilotne letjelice, a jedan od podvodnih robota se koristi kao kamera kako bi locirao otpad, dok drugi robot putem hvataljke taj otpad prikuplja i stavlja u odgovarajuću košaricu, rekao je De Schutter.

Projekt SeaClear vrijedan je nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. 

Izvor. Dubrovačko-neretvanska županija

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti