Predstavljen prvi električni automobil za kojeg proizvođač tvrdi da ga se nikad neće trebati puniti

Američka tvrtka Aptera ima novo električno vozilo, koje možda nije nabrijano poput Tesle ili nema barem poznati brend iza sebe, no ima jednu značajku koja bi mogla zazvoniti u ušima mnogih koji gledaju u budućnost i prema zamjeni klasičnog automobila eliktričnim.

Branimir Vorša | 07.12.2020. / 15:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi električni automobil kojeg je predstavila američka tvrtka Aptera, prema njihovim tvrdnjama, neće se morati uopće niti puniti, odnosno većina prosječnih vozača to neće morati učiniti.

Iz Aptere predviđaju da njihov najjači model ima autonomiju kretanja od 1600 kilometara sa baterijom snage 100 kilovata.

Njihov gradski dvojsjed na tri kotača ima solarne ćelije, koje dnevno mogu vratiti u bateriju energije dovoljno za 72 kilometra vožnje. Za većinu gradskih vozača, to je i više nego dovoljno na dnevnoj razini potrošnje, kad je riječ o isključivo gradskoj vožnji.

Kad se navedeno uzme u obzir, autonomija kretanja od 1600 kilometara zvuči moguće. Automobil se ne napaja isključivo iz solarnog izvora energije, iako iz Aptere tvrde da njihova Never Charge tehnologija drži bateriju punom te da na godišnjoj razini njihove solarni pogon proizvede energije dovoljno za 17,600 kilometara vožnje u većini dijelova svijeta.

Sam automobil zanimljivog je, zaobljenog oblika i poprilično je lagan. NJegov koeficijent otpora iznosi tek 0,13, dok je taj koeficijent kod Teslinog Modela 3 primjerice 0,23, a kod Volkswagenovog ID 4 električnog SUV-a 0,28.

Taj automobil ima i posve neočekivano ubrzanje te od nule do 100 kilometara na sat može stići u nevjerojatnih 5,5 sekundi, ako se koristi model s pogonom na prednje kotače. Ubrzanje je još nevjerojatnije kad je riječ o modelu s pogonom na sva tri kotača, kad iznosi ludih 3,5 sekundi od nula do 100 kilometara na sat.

Na kraju, naravno, cijena. Aptera je otvorila prednarudžbe za modele paradigm i Paradigm Plus, a visina pologa iznosi tek 100 dolara. No, prava cijena automobila iznosi između donekle pristupačnih 25,900 dolara i za tako malen gradski automobil povećih 46,000 dolara.

Aptera prve isporuke automobila planira već iduće godine. Cijenovno gledano, ciljaju na segment tržišta u kojem se nalazi spomenuti Model 3 i ID 4.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti