Predstavljena 3D printana raketa za svemirska putovanja koju je moguće koristiti nekoliko puta

Kalifornijska tvrtka osmislila je raketu za svemirska putovanja koju je moguće napraviti u samo 60 dana.

Martina Čizmić | 11.06.2021. / 09:55

Proteklih godina Elon Musk i njegov SpaceX postavljali su nove rekorde i mjerila za slanje ljudi i stvari u svemir. Zahvaljujući raketama koje je moguće koristiti nekoliko puta, troškovi puta u svemir znatno su smanjeni. No, ta bi cijena mogla biti još i niža. 

Naime, kalifornijska tvrtka Relativity Space, predstavila je svoju 3D printanu raketu za let u svemir te istaknula kako ju je moguće napraviti u samo 60 dana, a potom koristiti za nekoliko letova. 

Raketu, koju trenutno printaju, opisali su kao dvofazno lasirno vozilo. U konačnici bi trebala biti visoka čak 266 metara i imati promjer od gotovo 5 metara. Raketa Terran R, kako ju nazivaju, mogla bi poletjeti na svoju prvu misiju 2024. godine, a glavna će joj namjena biti međuplanetarno putovanje i lansiranje satelita. 

Kako je raketa još uvijek u fazi izrade, iz Relativity Spacea samo su naveli kako će njeni motori u konačnici moći lansirati 20 tona u nisku Zemljinu orbitu. Za usporedbu, SpaceX-ove rakete Falcon 9 imaju kapacitet od 22,8 tona. 

Terran R će imati sedam Aeon R daketnih motora koji će također biti 3D isprintani, a svaki će moći stvoriti 136 tisuća kilograma potiska. Osim toga, u gornjem dijelu rakete nalazit će se još jedan, 3D printani motor Aeon Vac.

Svi motori moći će se koristiti nekoliko puta, što bi trebalo troškove svesti na prihvatljivu razinu. 

Hoće li tako i biti, pričekat ćemo do 2024. godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti