Prekretnica modernog ratovanja: Ovako je Izrael odgovorio na kibernetički napad

Nakon što su otkrili i zaustavili pokušaj kibernetičkog napada, Izraelci su odgovorili u "stvarnom", a ne virtualnom svijetu – odgovor je bio brutalan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2019. / 13:51

Posljedica izraelskog bombardiranja (Foto: AFP)

Vojni stručnjaci uvjereni su kako će se ratovi budućnosti sve više voditi s tipkovnicama i računalima, umjesto s oružjem, tenkovima i avionima jer bi jedan učinkoviti kibernetički napad mogao npr. uništiti važnu infrastrukturu i poremetiti komunikacije i time ugroziti vojne akcije, kao i život civila. No usprkos važnosti i potencijalu kibernetičkih napada, Izraelci smatraju kako su raketiranje i bombardiranje i dalje učinkovitiji način napada i eliminacije protivnika.

U akciji koju su neki novinari nazvali prekretnicom modernog ratovanja, prvi put jedna je vojska na hakerske napade odgovorila stvarnom, a ne virtualnom silom. Iako Izraelci nisu otkrili previše detalja, njihovo ministarstvo obrane objavilo je kako su tijekom vikenda otkrili i spriječili pokušaj kibernetičkog napada na Izrael od strane Hamasa.

Kao što je poznato, posljednjih nekoliko dana vladalo je ratno stanje u Pojasu Gaze, a Hamas je pokušao borbe prebaciti i na virtualni teren kibernetičkom napadom s kojim bi, tvrde iz izraelskog ministarstva obrane, "ugrozili kvalitetu života građana Izraela". Napomenuli su kako su cijelo vrijeme bili korak ispred Hamasa, kao i da sam napad nije bio previše sofisticiran pa je brzo spriječen. Nakon toga uslijedio je zračni napad na zgradu u kojoj je Hamas planirao hakerski napad, a rezultat bombardiranja možete vidjeti iz priloženog videozapisa koji je objavilo ministarstvo obrane Izraela.

Hamas više nema mogućnosti pokretanja kibernetičkih napada, komentirali su Izraelci.

Novinari ZDneta podsjećaju kako su Amerikanci prije četiri godine na događaje koji su se odigrali u virtualnom prostoru (objava određenih dokumenata o članovima američke vojske na internetu od strane člana ISIS-a), odgovorili napadom i ubojstvom osobe odgovorne za objavu tih dokumenata, no taj se napad nije dogodio u stvarnom vremenu i tijekom samih borbi, već putem drona nekoliko mjeseci kasnije.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti