Preminuo vlasnik kriptomjenjačnice: Nikome nije ostavio šifre za pristup 190 milijuna dolara?!

Korisnici kanadske mjenjačnice QuadrigaCX ne mogu pristupiti milijunima dolara jer je njihov novac pohranjen u virtualnom novčaniku šefa mjenjačnice koji je preminuo i, čini se, nikome nije dao šifru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2019. / 09:21

Bitcoin (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Krajem prošlog tjedna otkrivena je prilično nevjerojatna priča vezana za mjenjačnicu kriptovaluta QuadrigaCX, čiji bi korisnici mogli ostati bez više od 190 milijuna dolara nakon smrti osnivača i izvršnog direktora mjenjačnice. Problemi su počeli nakon što je Gerry Cotten preminuo u prosincu prošle godine, a kako je, čini se, bio jedina osoba sa šiframa za pristup offline virtualnom novčaniku na njegovu prijenosnom računalu u kojem je pohranjena velika količina novca korisnika burze, trenutačno nitko ne može pristupiti tom novčaniku i milijunima dolara.

Česta je praksa među mjenjačnicama kriptovaluta pohrana dijela sredstava u takve offline kriptirane novčanike kako bi ih zaštitili od hakera i drugih oblika virtualne krađe te je za pristup takvim novčanicima potrebna šifra. Osim ako u pitanju nisu neke "igrice" (navodno su zabilježene aktivnosti u tom novčaniku i nakon njegove smrti), čini se kako su milijuni nepovratno izgubljeni.

Nakon njegove smrti QuadrigaCX nastavila je s normalnim radom jer su na početku korištena sredstva pohranjena u online novčaniku i bankovnim računima koja su bila dostupna, no nakon što je prije dva tjedna Cottenova udovica objavila vijest o njegovoj smrti, korisnici su počeli povlačiti novac s računa, što je destabiliziralo burzu i njezino poslovanje.

U poruci korisnicima upravni odbor poručio je kako su pokušali locirati rezerve kriptovaluta pohranjene u tom novčaniku, no u tome nisu uspjeli, a na sudu je pokrenut postupak zaštite korisnika te prvo saslušanje počinje početkom ovoga tjedna. Prema podacima objavljenima na mreži, nedostupne su kriptovalute u vrijednosti od oko 190 milijuna dolara – kompanija je čak platila usluge sigurnosnih stručnjaka i hakera koji su pokušali probiti zaštitu i dokopati se sredstava, no ni oni nisu uspjeli u tome.

Ako se situacija ne promijeni, čini se da će taj novac ostati nedostupan i korisnici bi mogli ostati bez milijuna dolara, što je izazvalo bijes ljudi koji su koristili usluge QuadrigaCX-a te sada ne mogu doći do svog novca. Dio njih ljut je na kompaniju zbog nevjerojatno lošeg upravljanja njihovim sredstvima jer je pristup milijunima ovisio samo o jednoj osobi, dok dio korisnika čak traži neki oblik potvrde smrti CEO-a jer sumnjaju da je lažirao smrt i sada u tajnosti uživa trošeći njihove milijune, a neki su se okomili na zaposlenike kompanije, koji sada dobivaju prijetnje smrću.

Izvor: CCN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti