Procurili Huaweijevi planovi od kojih su morali odustati zbog Trumpa

Huawei je s Googleom godinu dana surađivao na razvoju pametnog zvučnika – njegovo predstavljanje planirano je za početak rujna, no projekt je otkazan nakon Trumpove odluke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.07.2019. / 14:24

Huawei (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Trumpova odluka kojom je Huawei stavio na crnu listu kompanija s kojom Amerikanci ne smiju surađivati poremetila je sve planove kineske kompanije vezane za razvoj novih proizvoda, osvajanje mobilnog tržišta i daljnje veliko povećanje prihoda i profita. U Huaweiju više ne razmišljaju o (brzom) preuzimanju liderske pozicije na globalnom tržištu pametnih telefona, moraju resurse prebaciti u razvoj vlastitog operativnog sustava s kojim bi bili neovisni o Androidu, ali morali su odustati i od razvoja novog proizvoda s kojim su mislili napasti Amazon, Apple i druge kompanije.

Huawei (Foto: AFP) Prve žrtve američko-kineskog trgovinskog rata: Huawei otpustio više od 600 ljudi iz američke podružnice

Riječ je o pametnom zvučniku na čijem su razvoju tijekom posljednjih godinu dana surađivali s Googleom i koji je, naravno, trebao pokretati Google Assistant. To ne bi bio prvi Huaweijev pametni zvučnik, no dosad predstavljeni modeli namijenjeni su samo kineskom tržištu, dok je uređaj na kojem su radili s Googleom trebao biti dostupan na globalnom tržištu – navodno čak i u SAD-u.

Huawei i Google daleko su dogurali s njegovim razvojem te je predstavljanje pametnog zvučnika planirano za rujan ove godine i tehnološki sajam IFA koji se održava u Berlinu. No nakon Trumpove odluke razvoj je odgođen i pitanje je hoće li, s obzirom na to kakva je trenutačna situacija, Huawei odlučiti na nastavak razvoja tog uređaja.

Huawei mobiteli SAD će odobriti izdavanje licenci tvrtkama koje žele surađivati s Huaweijem

Pametni zvučnici s glasovnim asistentima sve su popularniji među korisnicima diljem svijeta jer, osim slušanja glazbe, s njima se može upravljati i nekim uređajima u kući, daju informacije o vremenskoj prognozi, vijestima, stanju na cestama itd. Tržištem dominiraju Amazon i Google, sa svojim hardverom i glasovnim asistentima, dok su vlastite zvučnike predstavili i Apple, Samsung i druge velike tehnološke kompanije.

Izvor: 9to5 Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti