SAD će odobriti izdavanje licenci tvrtkama koje žele surađivati s Huaweijem

Wilbur Ross, tajnik u američkom ministarstvu gospodarstva, obznanio je javnosti ovu vijest u Washingtonu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.07.2019. / 14:22

Huawei mobiteli (Foto: AFP)

Američko ministarstvo gospodarstva izdavat će licence američkim tvrtkama koje žele trgovati s kineskim tehnološkim gigantom Huaweijem, potvrdio je tajnik ministarstva Wilbur Ross i dodao kako se licence neće odnositi na situacije za koje je procijenjeno da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Kako javlja Reuters, Ross je također kazao kako Huawei ostaje na takozvanoj “crnoj listi” koja ne bi trebala mijenjati politiku “presumpcije poricanja”, a koja se primjenjuje na zahtjeve tvrtki za izdavanjem licenci.

Prema svemu sudeći, čini se da je ovo početak normalizacije trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine nakon što su eskalirali u svibnju kad je američki predsjednik Donald Trump naglom uredbom zabranio američkim kompanijama da trguju s Huaweijem.

I Huawei i američke tehnološke kompanije poput Googlea tada su nedvosmisleno kazivali kako trpe štetu zbog Trumpove političke odluke koja se reflektirala na rad privatnih kompanija, a da pritom američki predsjednik nije imao niti jedan konkretan dokaz o sumnjivoj opremi koja omogućuje špijunažu u Huaweijevoj opremi i uređajima, iako je to navodio kao glavni razlog prilikom obračuna s kineskom tvrtkom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti