Projekt vrijedan 48 milijuna kuna pretvara Tehničku školu Sisak u regionalni centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva

Sisak će tako dobiti potrebnu infrastrukturu i opremu za edukaciju i učenje temeljeno na radu, posebice za područja robotike, automatizacije, IT industrije te industrije video igara

Martina Čizmić | 09.12.2021. / 14:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Projekt „Regionalni centar kompetentnosti u Sisačko moslavačkoj županiji - prema novim i inovativnim znanjima i vještinama" koji je predstavljen u Sisku, trebao bi uspostaviti infrastrukturu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva te obnoviti trenutno zapušteni objekt Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici. Za uspostavljanje centra i njegovo opremanje modernim tehnologijama predviđeno je gotovo 48 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Kako je istaknuto na predstavljanju, korisnik projekta i budući regionalni centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva je Tehnička škola Sisak, a partner projekta su brojne tvrtke i institucije koje posluju na području ovog dijela Hrvatske, uključujući i Sisačko – moslavačku županiju.

Tehnička škola Sisak najbolja je tehnička škola u Republici Hrvatskoj. Regionalni centar kompetentnosti ima višeznačan učinak na područje cijelog društva, obrazovanja, gospodarstva i demografije. Svi učenici Tehničke škole Sisak steći će svoja znanja na najmodernijoj opremi u Republici Hrvatskoj, što će im omogućiti prednost pri nastavku obrazovanja i zaposlenju. U okviru ovog projekta sva oprema Regionalnog centra kompetentnosti stavit će se na raspolaganje gospodarstvenicima i poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije, a i šire. Ovaj projekt ima poseban značaj i za demografiju gdje će se omogućiti ostanak naših ljudi u županiji. Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao, istaknuo je župan Ivan Celjak.

 Realizacijom projekta odgovorit će se na trenutne probleme poput velike razlike između programa tj. kurikuluma koji nisu u skladu s tržištem rada, gubitka znanja i vještina kod mladih osoba koji se bore s pronalaskom posla, nemogućnosti uključivanja dugotrajno nezaposlenih i starijih osoba na tržište rada zbog nepostojanja odgovarajućih programa što će rezultirati poboljšanjem uvjeta za strukovno obrazovanje na području Sisačko-moslavačke županije, kao i na razvoj učenja temeljenog na praktičnom iskustvu i radu. Projekt uključuje i nabavu potrebne opreme za potpuno uključivanje osoba s invaliditetom.

 

Planirano razdoblje provedbe projekta je od 2021. do 2023. godine, nakon čega bi Tehnička škola Sisak postala centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva, s naglaskom na područja robotike, automatizacije, IT industrije te industrije video igara.

Realizacijom Regionalnog centra kompetentnosti Tehnička škola Sisak napravila je novi iskorak u obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Osim redovnog obrazovanja Regionalni centar pružat će i druge aktivnosti. Najvažnija će biti suradnja s gospodarstvom i omogućavanje dostupnosti najmodernijim tehnologijama, pojasnio je ravnatelj škole Davor Malović.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti