Promjene na YouTubeu: Neke videozapise moći ćete gledati samo ako platite

Iako će korisnici moći koristiti YouTube kao i do sada, dijelu sadržaja uskoro bi mogli pristupiti samo korisnici koji plaćaju pretplatu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2015. / 09:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google već dugo vremena priprema uvođenje pretplate za svoj online servis za pregledavanje videozapisa – YouTube trenutno je potpuno besplatan, no tijekom pregledavanja videa korisnicima se prikazuju reklame, na temelju čega Googleovci zarađuju. Plan ove kompanije je da, onima koji ne žele gledati reklame, omoguće plaćanje mjesečne pretplate tako da im za iznos od kojih desetak dolara budu dostupni svi videozapisi bez reklama, a vjerojatno će imati i neke dodatne pogodnosti poput jednostavnog snimanja videa za offline gledanje i slično. No, čini se kako YouTube priprema još jednu pogodnost za takve svoje premium članove koji su spremni platiti mjesečnu pretplatu, a ta se opcija vjerojatno neće previše svidjeti 'običnim' korisnicima – naime, prema podacima Re/codea, određeni dio sadržaja s YouTubeu trebao bi biti dostupan samo korisnicima koji plaćaju pretplatu.

Dakle, korisnici koji ne budu htjeli plaćati desetak dolara mjesečno (a takvih će biti većina), neće moći gledati sav sadržaj na ovom online video servisu. Dobra vijest ipak je da bi većina sadržaja kakav je danas dostupan na YouTubeu, trebala i dalje biti dostupna svima, dok bi se plaćalo za pregledavanje nekih premium kanala poput kanala posvećenih npr. kuhanju, sportu i slično te posebnih kanala koje bi financirao YouTube – pri čemu se možda odluče na suradnju s nekim od najpopularnijih video blogera, odnosno korisnika YouTubea koji na ovoj mreži imaju milijune pratitelja i zarađuju milijune dolara. S obzirom kako službenih informacija iz ove kompanije još nema, možemo samo nagađati o planovima YouTubea, odnosno Googlea, no više o plaćanju pretplate na ovom video servisu mogli bi saznati već za dva dana na konferenciji koju će Google održati u Los Angelesu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti