Prvi na svijetu: Nemaju svoju valutu, pa su uveli bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

Tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge, a na isti će način biti moguće plaćati i poreze.

Hina | 10.06.2021. / 13:10

Bitcoin
Bitcoin - 1 (Foto: Informer)

El Salvador, koji nema svoju valutu, postao je prva zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres u srijedu usvojio prijedlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvaćanju te kriptovalute. 

Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvaćanju bitcoina, unatoč bojazni od mogućeg lošeg učinka na program El Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovu mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima.

Bukele je pritom istaknuo da bi američki dolar i dalje bio legalno sredstvo plaćanja.

To će donijeti financijsku uključivost, ulaganja, turizam, inovacije i gospodarski razvoj naše zemlje, rekao je Bukele.

El Salvador je zemlja s velikom emigracijom. Procjenjuje se kako iz Sjedinjenih Država svake godine dolazi oko 6 milijardi dolara doznaka koje šalje oko dva milijuna iseljenika, što predstavlja petinu BDP-a.

Te doznake iz Sjedinjenih Država dolaze do žitelja El Salvadora preko više financijskih posrednika uz naknade od po 20 posto, dok kod kriptovaluta nema naknada za transakcije.

Šef države kazao je da će korištenje bitcoina biti prepušteno slobodnom izboru te neće predstavljati rizik za one koji ga koriste. Vlada će, nastavio je, jamčiti konvertibilnost u dolare u trenutku transakcije putem 150 milijuna dolara "teške" zaklade pri državnoj banci za razvoj BANDESAL.

Prema zakonu, tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kripovaluti bit će moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

Bitcoin bilježi svoje najbolje dane u posljednja dva tjedna, s rastom od šest posto te se približava cijeni od 35.200 američkih dolara.

Financijski regulatori upozoravaju da bitcoin olakšava pranje novca i ostale nezakonite radnje. Bukele odbacuje te primjedbe i tvrdi da kriminalci već naveliko koriste američki dolar i ostala novčana sredstva za pranje novca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti