Prvi sajam dronova u Hrvatskoj privukao brojne izlagače i posjetitelje

U Hrvatskoj ima oko 900 registriranih operatera sustava bespilotnih zrakoplova.

Martina Čizmić | 13.05.2018. / 07:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sajam Osijek Drone Expo, prvi sajam dronova u Hrvatskoj, otvorene je u subotu na osječkom prostoru Pampas, a održat će se i utrka Dron race kup Hrvatske sa 30 domaćih i stranih natjecatelja.

Na dvodnevnom sajmu su hrvatski top izlagači kada govorimo o svijetu dronova i suvremenim tehnologijama. Izlagača je 15, a na posebno uređenoj stazi održava se i utrka Dron race kup Hrvatske, sa 30 natjecatelja iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije, što će dodatno brendirati Osijek u budućnosti, istaknuo je direktor tvrtke "Osječki sajam" Alen Vukašinovič.

Otvarajući sajam predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega, rekao je kako vjeruje da će Osijek po ovome sajmu biti prepoznatljiv u Hrvatskoj.

Želimo nove sajamske sadržaje, sajmove gdje nije samo zastupljena kupnja i prodaja. Sve to radimo kako bi brendirali Osijek kao grad sajmovanja i siguran sam da ćemo u tome uspjeti, kazao je.

Dodatna korist sajma Drone Expo su proširenje vidika, povećanje broja noćenja i turističke potrošnje u Osijeku, dodao je.

Očekujemo da ovo preraste u veliku manifestaciju koja će idućih godina biti prepoznatljiva u Hrvatskoj i šire, rekao je Požega.

Osječko-baranjski dožupan Petar Lagator ocijenio je da je ovaj sajam "iskorak u odnosu na tradicionalne sajamske teme na koje smo navikli". Uz brojne zanimljive eksponate modernih tehnologija, dronove, predavanja, natjecanja i radionica, na sajmu je predstavljen i novi Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova.

Pravilnik donosi tri glavne promjene, naglasio je Damir Bezik, zrakoplovni inspektor u Odjelu letačkih operacija u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo.

Liberalizirali smo tehničke uvjete kojima moraju udovoljavati sustavi bespilotnih zrakoplova, odobrili smo izvođenje letećih operacija noću, što do sada nije bilo dopušteno, a bio je ogroman interes za to, i smanjili smo sigurne udaljenosti od objekata i ljudi na kojima se te operacije mogu odvijati“, rekao je Bezik.

Na novinarsko pitanje znači li to da sada svatko može dobiti dozvolu za upravljanje dronom, odgovorio je kako je dovoljno podnijeti izjavu Agenciji kojom se obvezujete da ćete se ponašati u skladu s pravilima i odmah sutra možete početi raditi.

U budućnosti će to biti još lakše jer namjeravamo uvesti neke nove napredne tehnologije. Govorim o letačkim operacijama nižega rizika. U operacijama visokog rizika nužan je postupak odobravanja i zahtjeva određene dokumente koje operater mora priložiti, pojasnio je Bezik.

Prema podacima kojima Agencija raspolaže, u Hrvatskoj ima oko 900 registriranih operatera sustava bespilotnih zrakoplova, rekao je, dodavši da se ne zna točan broj dronova jer nemaju podatak koliko svaki operater ima dronova.

Sajam se održava i u nedjelju, 13. svibnja, od 10 sati utrkom Dron race kup Hrvatske.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti