Putujete li u EU, više nećete plaćati roaming, ali...

Roaming na području EU odlazi u povijest, ali pod određenim uvjetima.

Martina Čizmić | 14.06.2017. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od 15. lipnja 2017. svi građani Europske unije moći će slobodno i bezbrižno koristiti svoje mobilne telefone na putovanju u Europi kao da su kod kuće.

Naime, stupa na snagu uredba o ukidanju naknada roaming na jedinstvenom europskom tržištu i počinje se primjenjivati roaming uredba "roaming kao kod kuće". Tako sad, ako otputujete u Njemačku u posjet rođacima, a plaćate mjesečni paket minuta, SMS poruka i podataka kod nekog od hrvatskih mobilnih operatera, svi glasovni pozivi, SMS poruke i potrošeni podaci tijekom inozemnog putovanja u EU-u oduzet će se od te količine kao da ste kod kuće, bez dodatnih naknada.

Isto tako, zovete li u Njemačkoj nekoga na hrvatski broj mobilnog telefona, a on se nalazi u Finskoj, naplatit će vam se ista cijena kao da zovete nekoga iz Karlovca u Rijeku.

No, to ne znači da ako odete na rad u neku drugu zemlju EU možete koristiti svoj hrvatski mobilni telefon pod istim uvjetima.

"Usluga u roamingu kao kod kuće osmišljena je za putnike. Kako bi utvrdio da korisnik prekomjerno upotrebljava ili zloupotrebljava uslugu u roamingu kao kod kuće, operator bi morao dokazati zloporabu u razdoblju od najmanje četiri mjeseca. Ako od četiri mjeseca korisnik više od dva mjeseca boravi u inozemstvu i ako mu je potrošnja u inozemstvu u tom vremenu veća nego kod kuće, operatori tom korisniku mogu poslati upozorenje. Kad primi upozorenje, korisnik ima dva tjedna da razjasni situaciju. Ako korisnik i dalje ostane u inozemstvu, operatori će moći odrediti malu dodatnu naknadu (u iznosu gornje granice veleprodajne cijene roaminga)", pojašnjavaju iz Europske unije.

Dakle, ako provedete više od dva mjeseca u inozemstvu, a koristite svoj hrvatski mobilni telefon, vaš će vas operater tražiti da pojasnite što tamo radite i kad se namjeravate vratiti.

Na društvenim mrežama se povela i rasprava o tome po kojoj se cijeni naplaćuju pozivi s hrvatskog broja u roamingu na broj u nekoj drugoj zemlji. Europska unija oko toga je veoma jasna.

"Kada ste u roamingu u EU, svi pozivi na mobilne i fiksne brojeve u EU će se oduzimati od količine koju imate na raspolaganju u svom paketu kod kuće (ili biti neograničeni ako imate neograničene pozive kod kuće), baš kao da zovete unutar svoje države", pojašnjavaju iz EU.

To znači da ako u Berlinu s hrvatskog broja pokušavate nazvati hotel u kojem ste odsjeli ili taksi službu, trebali biste potrošiti jednak iznos kao da zovete hotel ili taksi u Hrvatskoj.

Međunarodni pozivi su i dalje... međunarodni pozivi

Za razliku od poziva u roamingu (kad je korisnik izvan matične zemlje), međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni ovom odredbom te će se i dalje naplaćivati po cjeniku kojeg je odredio operater.

"Ono što buni većinu ljudi je međunarodni poziv koji je i dalje jako skup. Ako ste s vašim mobitelom u Hrvatskoj i zovete nekoga u inozemstvo - u EU ili drugdje, to nije roaming, te cijene nisu regulirane niti su pojeftinile. Dakle, ako iz Zagreba sa svog mobitela zovete prijatelja ili poslovnog partnera u Italiju, to će vas koštati primjerice 4, 5 ili 10 kuna po minuti, ovisno o tarifi i operatoru. Ako odete u Sloveniju (što znači da ste u EU roamingu) i nazovete broj u Italiji ili drugdje u EU, to vas neće koštati ništa više nego da u Zagrebu sa svoje mreže zovete prijatelja koji je na drugoj hrvatskoj mreži (npr. s Tele2 zovete HT). Nelogično, ali je tako jer je Europska unija regulirala roaming, dok međunarodni pozivi nisu regulirani i njihova cijena ovisi samo o poslovnoj politici vašeg operatora", upozorio je Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.

U svakom slučaju, čim izađete iz granica Hrvatske, vaš bi vas operater morao obavijestiti o uvjetima pod kojima koristite mobilnu mrežu u zemlji u kojoj se u tom trenutku nalazite. Također, u poruci bi trebao biti naveden i kontakt na koji se možete obratiti ako vam nešto nije jasno.

Dakle, ovo ljeto mirno putujte po Europi i redovito se javljajte svojim prijateljima i članovima obitelji, bez straha da će vas dočekati veliki račun za mobilni telefon. Sretan put!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti