Razina mora uz američku obalu mogla bi do 2050. porasti za 30 centimetara

Potrebno je poduzeti hitne korake da bi se ublažila klimatska kriza koja je uvelike u tijeku.

Hina | 17.02.2022. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 U predstojećih 30 godina razina mora mogla bi porasti jednako kao u prošlom stoljeću, objavile su američke agencije, među kojima su NASA i Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Po izvješću objavljenom u utorak, predviđa se da bi razina mora duž američke obale do 2050. godine mogla porasti u prosjeku 25 do 30 centimetara iznad današnje razine.

Slika nije dostupna Projekcije za koje ne želimo da se ostvare: Pogledajte kako bi 2050. mogli izgledati Zadar i Split ako se poveća razina mora

Ovo izvješće ide u prilog ranijim studijama i potvrđuje ono što već dugo znamo - razina mora i dalje raste alarmantnom brzinom, ugrožavajući zajednice diljem svijeta, rekao je NASA-in dužnosnik Bill Nelson.

Znanstvena saznanja su neosporna. Stoga je potrebno poduzeti hitne korake da bi se ublažila klimatska kriza koja je uvelike u tijeku.

Prema izvješću američkih agencija porast razine mora "utjecat će na velike poplave u priobalnim područjima", a "plima i golemi valovi koji će nastati kao posljedica olujnog nevremena povećat će se i dosegnut će i kopnena područja".

Do 2050. očekujemo da će se 'umjerene' (obično štetne) poplave događati u prosjeku i više od 10 puta češće nego danas. Vjerojatno će ih pojačati lokalni čimbenici, stoji u izvješću.

Slika nije dostupna Studija upozorava na najgori scenarij: Venecija bi se već za nekoliko godina mogla naći pod vodom

Dokument pod nazivom 'Globalni i regionalni scenariji porasta razine mora za Sjedinjene Države', ažurirano je izvješće iz 2017. i "prvi put nudi kratkoročne projekcije za sljedećih 30 godina", stoji u priopćenju NASA-e.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti