'Razumna računala': Ovo je sljedeći veliki korak na području umjetne inteligencije

Algoritmi će računalima omogućiti razumijevanje svake riječi i mogućnost konverzacije, slično na način na koji radi ljudski mozak, s tim da će, umjesto milijuna neurona u našem mozgu, riječi procesirati tranzistori u računalima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2015. / 10:34

'Razumna računala': Ovo je sljedeći veliki korak na području umjetne inteligencije

Posljednjih godina tehnologija postaje 'sve pametnija' – imamo pametne telefone, satove, televizore i brojne druge gadgete koje nazivamo pametnima, a znanstvenici sve više napreduju i na poljima virtualne i proširene stvarnosti i umjetne inteligencije. Iako mnogi upozoravaju kako bi ta umjetna inteligencija jednom u budućnosti mogla postati 'prepametna' i uništiti čovječanstvo, tehnologija još  nije otišla tako daleko te poznati futuristi poput Raya Kurzweila predviđaju da bi računala mogla postati inteligentnija od nas do 2030. godine. Ono što od razvoja umjetne inteligencije možemo očekivati uskoro, odnosno u sljedećih nekoliko godina, za Digital Trends objasnio je šef razvoja umjetne inteligencije u Googleu Geoff Hinton koji je rekao kako su u njegovoj kompaniji uspješno razvili algoritme koji bi tijekom sljedećih nekoliko godina računalima trebali omogućiti 'zdrav razum'.

Utopija ili apokalipsa: Svijet će se uskoro zauvijek promijeniti!

Ti algoritmi omogućit će skeniranje velike količine podataka koje Google svakodnevno skuplja te će ih sortirati tako da će računala 'učiti' kako ljudi razgovaraju jedni s drugima. Riječ je o drastičnoj promjeni u odnosu na današnji softver za prepoznavanje jezika koji samo razumije određene naredbe koje mu korisnici zadaju (npr. kada upitate vaš telefon o vremenskoj prognozi) te će novi algoritmi računalima omogućiti razumijevanje svake riječi i mogućnost konverzacije, slično na način na koji radi ljudski mozak, s tim da će, umjesto milijuna neurona u našem mozgu, riječi procesirati tranzistori u računalima. Kao jedan od problema s kojima će se suočavati računala u budućnosti prilikom razumijevanja govora bit će ironija, odnosno ona neće moći prepoznati kada netko nešto kaže ironično jer 'razmišljaju binarno' te će to biti sljedeći veliki problem koji će morati riješiti. Govoreći o opasnostima umjetne inteligencije, Hinton je rekao kako bi Elon Musk i ostali koji se pribojavaju potencijalnih problema s umjetnom inteligencijom trenutno trebali biti više uplašeni programa kakve koristi NSA za prisluškivanje i praćenje korisnika, a ne onoga što će biti za deset i više godina.

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti