RECENZIJA Huawei Pura 70 Pro - kineska perjanica od koje rastu zazubice i najvećim skepticima

Dakle više ni oni koji su njurgali da Huawei ne podržava Googleove servise (ili obratno), više nemaju razloga za zaobilaženje ovog uređaja.

Martina Čizmić | 27.05.2024. / 16:17

Galerija

 Huawei je nedavno predstavio svoju novu seriju Huawei Pura 70. Ako vam se čini da do sad niste čuli za tu seriju iz Huaweija, niste jedini. Naime, radi se zapravo o Huaweijevoj dobro poznatoj P seriji, koja je dobila novo ime. A s novim imenom i nove mogućnosti.

Imali smo priliku testirati Huawei Pura 70 Pro nekoliko dana (u seriji su još Pura 70 i Pura 70 Ultra) i možemo reći da je uređaj opravdao sva naša očekivanja.

No, krenimo od početka. Dok su drugi proizvođači posljednjih godina odlučili okrenuti se minimalizmu i u kutiju, uz pametni telefon, staviti tek kabel za punjenje, u Huaweiju su odlučili razmaziti svoje korisnike. Tako osim uređaja i kabela, u kutiji dolazi i punjač (100W FlashCharge) koji je moguće koristiti i s USB-C i klasičnim USB kabelom, a tu je i prozirna maskica za uređaj. S obzirom na veličinu i glatkoću uređaja, činjenica da se u kutiji odmah nalazi i maska, definitivni je plus.

Huawei Pura 70 Pro - 17 (Foto: Zimo)

Prepoznatljiv dizajn

Ono što odmah upada u oči je dizajn stražnjeg sustava kamere, koji se sastoji od tri kamere - 50 MP širokokutne kamere, 48 MP telefoto kamere i 12,5 MP ultraširoke kamere. Sam dizajn postavljen je u trokut koji će sve koji ga pogledaju odmah asocirati na ikonicu "play" odnosno "pusti". Spomenimo još i 13 MP utraširoku selfie kameru s prednje strane koja radi izvrsne fotografije, čak i ako snimate grupni selfie.

Huawei već godinama ima izvrsne kamere i njihovi uređaji rade fenomenalne fotografije. Ni Pura 70 Pro nije nikakva iznimka. U kombinaciji s AI algoritmom, gotovo nam je postao izazov napraviti lošu fotografiju. Naravno, dogodi se. Ali kad pogledamo ukupno, ni fotografije punog Mjeseca, snimljene iz ruke i sa zoomom od 90 (maksimum je 100), ni fotografije napravljene u uvjetima savršenog osvjetljenja, ne bi se posramio ni netko sa profesionalnim aparatom. I prije nego što me napadnete, ne kažem da su iste kvalitete, samo da su i bolje nego što biste očekivali od fotografije napravljene pametnim telefonom. AI algoritam prepoznaje što se snima i prilagođava postavke uvjetima, tako da se ne morate posebno zamarati takvim stvarima. A za one koji se žele i vole igrati postavkama, tu je i mogućnost podešavanja zaista svega (dovoljno je samo prstom prijeći od donjeg dijela ekrana prema gornjem i odabrati postavku koju treba promijeniti).

Huawei Pura 70 Pro - 14 (Foto: Zimo)

Huawei Pura 70 Pro - 3 (Foto: Zimo)

Iako je posljednjih godina kod većine proizvođača pametnih telefona naglasak stavljen na fotografiju i snimanje videa, pa tako Pura 70 Pro snima u 4K i Full HD, a gyro-EIS brine se da snimke budu stabilizirane (čak i ako vam se ruke tresu), ovaj uređaj nudi i puno više.

Očekivali smo određene opcije, ali smo se ipak ugodno iznenadili 

Tako se s prednje strane nalazi 6,8 inčni 120 Hz (adaptivni) LTPO OLED zaslon s maksimalnih 2500 nita, presvučen Kunlun Glass 2 zaštitnim staklom, koje je otporno na udarce i ogrebotine. Nosili smo ga po džepovima i torbama i možemo potvrditi da je zaista sve izdržao bez i jedne ogrebotine.

Ono što se skriva ispod površine, možda je čak zanimljivije nego specifikacije kamera. Naime, zbog već dobro poznatog razloga, Huawei se morao osloniti na vlastitu (čitaj: kinesku) proizvodnju čipova za svoje uređaje, pa tako Pura 70 Pro pokreće Kirin 9010 7 nm, koji je prema nekim testiranjima stavljen u rang Snapdragon 8 Gen 2 čipova. Tu treba istaknuti i da Pura 70 Pro ne dolazi s podrškom za 5G tehnologiju, ali moramo priznati, to nam nije predstavljalo neki problem u svakodnevnim radu. Iako se procesorski čini nešto slabiji od drugih uređaja na tržištu, sa svojih 12 GB RAM-a, 512 GB prostora za pohranu i baterijom od 5050 mAH, Pura 70 Pro odrađivao je sve zadatke koje smo stavili ispred njega bez ikakvih poteškoća.

Huawei Pura 70 Pro - 4 (Foto: Zimo)

Baterija je uz intenzivno korištenje (snimanje videa, igranje videoigara i gledanje filmova) izdržala više od 12 sati. Kad smo se ipak zbrojili i počeli ga koristiti kao normalan korisnik, baterija je bez problema izdržala dan i pol, a mogla je i do dva puna dana. Uz To treba spomenuti da je bilo dovoljno 15 minuta punjenja da bismo od gotovo nula posto baterije, došli do 50 posto. Za punih 100 posto trebalo nam je ukupno 49 minuta.

Ima Google, nema Google ...  Zar je to bitno?

Što se samog korištenja tiče, treba istaknuti kako Huawei već nekoliko godina nema pristup Googleovim servisima, što znači da se oslanja na vlastiti operativni sustav temeljen na Androidu i s korisničkim sučeljem EMUI 14.2. Iako bi novim korisnicima ta kombinacija mogla biti mrvicu neobična, zapravo je veoma dobro osmišljena i intuitivna za korištenje. Prilikom prvog paljenja (nakon odrađivanja inicijalnog postavljanja osnovnih parametara), dočekat će vas ekran na kojem imate gotovo sve što vam je potrebno. Od ikone za zvanje i primanje poruka, surfanje intnernetom, preko kamere i Huaweijevog seta aplikaccija za korištenje. Tako u AppGallery možete pronaći svoje omiljene aplikacije (mnoge na koje ste navikli na Androidu i iOS-u), ali i brojne druge aplikacije koje su karakteristične za AppGallery. Tako je tu Petal Search (za pretraživanje), Petal Maps (za navigaciju), Themes (za prilagođavanje izgleda radne površine), Music (za slušanje glazbe), Huawei Health (za praćenje općeg stanja organizma, ako imate pametni nosivi uređaj) i drugi. Naravno to nisu sve aplikacije. Huawei nudi i brojne druge, među ostalima i Microsoft Office, Spotify, Netflix i slične.

Huawei Pura 70 Pro - 12 (Foto: Zimo)

Za one koji su ipak ovisni o Googleovim aplikacijama, postoji nekoliko načina kako ih koristiti i dalje. Jedan od najlakših je pomoću instalacije aplikacije GBoard ili GSpace koja služi kao virtualni prostor u kojem se mogu pokretati Googleove aplikacije. No, nova verzija operativnog sustava (koja je na Pura 70 Pro) omogućuje i direktno preuzimanje brojnih (do sad nedostupnih) aplikacija, kao što su WhatsApp, Facebook, Google aplikacije i slično... Dovoljno je uključiti AppGallery, u tražilici napisati ime aplikacije i pokrenuti instalaciju. Uz aplikaciju će se instalirati i aplikacija microG Service, koja će povezati Google račun korisnika i odabranu aplikaciju.

Mi smo isprobali sa skidanjem YouTubea i Instagrama na uređaj i radilo je bez problema. Dakle više ni oni koji su njurgali da Huawei ne podržava Googleove servise (ili obratno), više nemaju razloga za zaobilaženje ovog uređaja.

Ono što nam se posebno svidjelo, su dvije odvojene "ploče" sa opcijama do kojih je jednostavno doći povlačenjem prsta od vrha ekrana prema dolje. Ako povučete s desne strane, dobit ćete opcije, pregled uključenih postavki, spojene uređaje i slično. No, ako povučete s lijeve strane ekrana, dobit ćete popis notifikacija. S obzirom na to da pametni telefoni imaju sve više opcija koje uključujemo, isključujemo, nosivih uređaja koje uparujemo s njima, ova podjela je i više nego dobrodošla. Čisto zbog preglednosti i lakšeg korištenja.

Prihvatite izazov i ulovite "puricu"

Što bismo rekli na kraju? Huawei je pokazao da uz sve prepreke i dalje zna napraviti izvrstan telefon. Možda nema pristup svim najnovijim čipovima i mogućnostima, ali ga to ne sprječava da napravi svoju inačicu i dokaže da se radi o ozbiljnom proizvođaču pametnih telefona.

Oni koji se hvataju za slamke, reći će da Pura 70 Pro nema Googleove servise ni podršku za 5G. I to stoji. Ako ne možete zamisliti život bez 5G i Googleovih servisa i to vam je presudno, onda da, s Pura 70 Pro nećete biti zadovoljni. Ali, ako ste kao većina korisnika u Hrvatskoj i 5G "hvatate" samo u velikim gradovima (ako uopće znate da vam je uključena opcija hvatanja 5G), a ostatak vremena surfate na 4G mreži i spremni ste se malo potruditi, a za uzvrat dobiti izvrstan uređaj, onda toplo preporučujemo Pura 70 Pro.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti