RECENZIJA: Motorola Edge 50 Pro - telefon koji nudi puno već na prvi pogled

Motorola je u suradnji s Panetoneom napravila telefon koji prikazuje stvarne boje. No, u eri filtera - želimo li zaista znati kako nešto stvarno izgleda?

Martina Čizmić | 11.05.2024. / 12:01

Motorola edge 50 Pro - 8 (Foto: Zimo)

 Dugo nismo imali priliku testirati jednu Motorolu. Dijelom jer ih baš i nije bilo na hrvatskom tržištu, a dijelom i jer je nekad popularan brand nekako zapeo i kaskao za ostalim proizvođačima pametnih telefona. No, to više nije slučaj. Kad je ovog proljeća Motorola predstavila svoju Edge 50 seriju, odmah je bilo jasno nekoliko stvari. Prije svega da su puno vremena posvetili dizajnu i da su odlučili uložiti sve što su imali, ne bi li privukli korisnike.

I to im se isplatilo. Barem po našem skromnom mišljenju. A evo i zašto.

Već na prvi pogled telefon djeluje drugačije od ostalih na koje smo navikli vidjeti na tržištu. Razlog za to je suradnja s Pantoneom, tvrtkom koja je odgovorna za formiranje i definiranje najpoželjnijih boja na tržištu. Motorola je s njima dogovorila suradnju kako na vanjskom izgledu telefona, tako i na kalibraciji boja kamere.

Mi smo imali na testu ljubičasti (pardon, boje lavande) i definitivno možemo reći da ni u jednom trenutku nismo imali potrebu na njega navući zaštitnu masku. Dijelom i jer se ne radi o glatkoj površini na kojoj ostaju packe, otisci prstiju ili koja klizi iz ruku. Pozadina ima gumirani osjećaj, veoma ugodan i za dugotrajnije držanje.

Na stražnjoj strani nalazi se i sustav kamera koji se sastoji od 50 MP glavne kamere, 10 MP telefoto kamere i 13 MP ultra širokokutne kamere. O tome kako kamere rade svoj posao, nešto malo kasnije.

Motorola edge 50 Pro - 7 (Foto: Zimo)

S prednje strane pak ističe se 6,7-inčni OLED zaslon sa 2000 nita, brzinom osvježavanja od 144Hz i prilično jasnom slikom. Iz Motorole ističu kako je zaslon dobio odobrenje Pantonea te da vjerno prikazuje tonove kože ljudi, što će nekima vjerojatno biti izuzetno važno za znati. Ostali teško da će primijetiti tu "stvarnu" boju, ako fotografije dodatno obrađuju ili stavljaju filtere. Na prednjoj strani još je i prednja kamera za videopozive i selfije s impresivnih 50 MP.

Ono što je malo smanjilo naš entuzijazam oko ovog uređaja je činjenica da je opremljen Snapdragon 7 Gen 3. U prijevodu, nije dobio posljednju generaciju procesora, nego onu prethodnu, što ga unatoč izvrsnim ostalim specifikacijama, gura u viši srednji razred. Neopravdana odluka, po našem mišljenju, pogotovo ako znamo da je Edge 40 Pro prošle godine imao najnoviji procesor.

Motorola edge 50 Pro - 4 (Foto: Zimo)

Prosječni korisnik neće primijetiti tu razliku prilikom otvaranja aplikacija dok je telefon nov i "prazan" od drugih aplikacija. No, kad ga napunite aplikacijama koje su nešto zahtjevnice, moglo bi vam se učiniti da je mrvicu sporiji nego što ste navikli.

Šteta, jer sve ostalo vrišti "vrhunski uređaj". Primjerice, punjenje baterije. U kutiji dolazi punjač i to od 125 W što je trenutno najveći punjač na tržištu s impresivnim mogućnostima. Bateriju koja ima kapacitet od 4500 mAh, od nule do 100 posto napuni u samo 20ak minuta. Bežično punjenje je nešto sporije (treba mu oko sat vremena), a podržava i dijeljenje energije s drugim uređajem (ali nemojte očekivati da će se drugi uređaj puniti istom brzinom kao i ovaj). Tijekom testiranja uspjeli smo odraditi cijeli dan između dva punjenja, što bi trebalo zadovoljiti većinu korisnika. Oni aktivniji odnosno zahtjevniji korisnici koji snimaju više videa ili pak gledaju multimediju i igraju videoigre, lako i brzo mogu nadopuniti bateriju u desetak minuta koliko im je dovoljno da odu nešto pojesti, popiti ili jednostavno protegnuti noge.

Što se tiče samog softvera, Motorola Edge 50 Pro dolazi sa Androidom 14 i Motorolinim korisničkim sučeljem Hello UI. Kako ističu, uređaj će dobiti tri ažuriranja operativnog sustava i četiri godine sigurnosnih zakrpi te nadogradnju korisničkog sučelja po potrebi.

Motorola edge 50 Pro - 2 (Foto: Zimo)

Zanimljivo je da je upravo zahvaljujući tom prilagođenom korisničkom sučelju, Motorola opremila pametni telefon vlastitim aplikacijama i mogućnostima. I dok se aplikacije nalaze u zasebnoj mapi, dodatne mogućnosti mogu se naći u postavkama. Tako je moguće dodatno personalizirati izgled korisničkog sučelja, primjerice AI generiranim pozadinskim slikama, prilagoditi upravljanje telefonom gestama (protresite telefon za paljenje lampice) ili pak dodatno zaštititi svoje podatke kroz Moto Secure. Za one koji vole gledati sadržaj na velikom ekranu, Moto Connect omogućuje uparivanje s drugim uređajima (npr. televizorima) čime se Edge 50 Pro pretvara u miša odnosno podlogu osjetljivu na dodir. Izuzetno jednostavno rješenje, pogotovo kad želite s većim brojem ljudi podijeliti fotografije ili videa s godišnjeg odmora.

Kad već spominjemo fotografije, vrijeme je da se osvrnemo i na fotografije. Glavna je zvijezda kamera od 50MP koja zaista radi izvrsne fotografije, pogotovo u kombinaciji s telefoto kamerom. Isprobali smo i snimanje na blizu i snimanje sa 30x zoomom i moramo priznati da smo ugodno iznenađeni kvalitetom fotografije. Posebno treba istaknuti selfie kameru s prednje strane koja zaista snima vjerne fotografije (možda čak i previše vjerne). Pa ako su vam selfie fotografije glavna preokupacija u životu, ovaj telefon će i više nego zadovoljiti vaše potrebe. A možda vam i otkrije neke do sad "skrivene strane" vašeg lica.

Motorola edge 50 Pro - 6 (Foto: Zimo)

I dok se neki drugi proizvođači hvale cijelim nizom AI mogućnosti u obradi fotografija, Motorola ne zaostaje previše za njima. Prije svega oslanja se na adaptivnu stabilizaciju videa, dodatnu obradu dugih ekspozitura, ali i pojačavanje određenih detalja. Primijetit ćete i obradu fotografije pomoću Google Photos Enhance opcije, no kad ju jednom obradite, više nema povratka na neobrađenu fotografiju, pa vodite računa o tome.

Što se tiče samih fotografija, već smo rekli da su u uvjetima dobrog osvjetljenja i više nego dobre. Kad snimate u nešto lošijim uvjetima ili u sumrak, vidi se koliko algoritam zapravo obrađuje fotografije. I ne, nemojte misliti da je to uvijek loše. Fotografije su dobre, s dovoljno detalja i bez pretjeranog pojačavanja svjetla. Tu i tamo smo primijetili previše obrade fotografije kad je slabije svjetlo, pa dijelovi izgledaju mutni ili kao da ih je netko nadodao u fotografiju, ali u globalu gledano fotografije su bile prilično dobre. Ugodno nas je iznenadilo što su čak i selfiji u uvjetima lošijeg osvjetljenja bilo prilično dobri s vjerodostojnom bojom kože što je posljedica već ranije spomenute suradnje s Pantoneom.

Motorola edge 50 Pro - 10 (Foto: Zimo)

I što onda reći za Motorola Edge 50 Pro? Iskreno, nama se svidio. Da, nije u rangu flagship telefona, ali ima dovoljno naprednih mogućnosti i značajki da privuče pozornost svih onih koji žele flagship telefon, ali nemaju budžet za njega. To ne znači da je ovo jeftin telefon. No, rekli bismo da daje dobar omjer ponuđenog i eura koje ćete morati izdvojiti za njega. Definitivan mu je plus brzo punjenje baterije, pa ako ste netko tko je stalno u pokretu i nemate vremena ostaviti telefon da se puni sat vremena, razmislite o ovom uređaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti