RECENZIJA: Vivo Y76 - veoma zanimljiv telefon koji bi mogao zaintrigirati i gamere

Iako bismo poželjeli malo bolju kameru za snimanje u noćnim uvjetima, Vivo Y76 to nadoknađuje nekim zanimljivim opcijama.

Martina Čizmić | 18.07.2022. / 16:20

Galerija

 Kineski brand Vivo već je dobro poznat u Europi, a ovog je ljeta došao i na hrvatsko tržište s nekoliko modela. Jedan od njih, Vivo Y76 imali smo prilike i testirati. 

Vivo Y76 spada u srednju cjenovnu kategoriju pametnih telefona, a s obzirom na njegove karakteristike možemo reći da će biti najzanimljiviji mlađoj populaciji koja ulazi u svijet mobilnog gaminga.

Dizajnom privlačan širokoj publici, Vivo Y76 ima 6,58-inčni zaslon koji na vrhu ima mali zubić u kojem je smještena prednja kamera. Već klasično na boku se nalazi gumb za paljenje/gašenje te reguliranje glasnoće, dok se na dnu nalazi utor za punjenje (USB-C) te utor za slušalice (3,5 mm). Inače, za razliku od brojnih proizvođača koji su slušalice i punjač izbacili iz svojih pakiranja i prodaju ih zasebno, Vivo ih uključuje u paket uz dodatnu prozirnu silikonsku masku.

Ta silikonska maska dobro će doći da zaštiti telefon od ogrebotina, ali i olakšati držanje jer je stražnja strana prilično glatka i skliska. Kad smo se već dotaknuli stražnje strane, treba reći da se na njoj nalaze tri kamere (iako bi zbog dizajna mogli pomisliti da se radi o samo dvije) - glavna rezolucije 50MP, 2MP za snimanje iz blizine i 2MP sa senzorom za dubinu. Prednja, selfie kamera, ima pristojnih 16MP što je i više nego dovoljno za snimanje selfija ili videorazgovore.

Vivo Y76 - 7 (Foto: Zimo) Vivo Y76 - 9 (Foto: Zimo) Vivo Y76 - 11 (Foto: Zimo)

Aplikacija kamere ima priličan broj mogućnosti koje će i najlošijim fotografima dati dovoljno samopouzdanja da objavljuju svoje fotografije na društvenim mrežama. Od različitih filtera i opcija koje dodatno ojačava umjetna inteligencija, do opcije poput DoubleExposure (dvostruke ekspozicije, odnosno preklapanja dvije fotografije) koja stvarno omogućuje stvaranje umjetničkih fotografija, preko DualViewa (kad su uključene i prednja i stražnja kamera) do biranja koliko jak "bokeh" efekt želimo koristiti. Priznajemo, malo nas je razočaralo što prilikom korištenja glavne kamere zoom ide samo do 10 puta, ali su zato fotografije napravljene s tim zoomom i dalje jasne i čiste. No, primjerice, u Portrait modu, ne možete uopće koristiti zoom, što znači da se osobi koju fotografirate morate fizički približiti.

No, uz sve to, moramo priznati da smo bili zadovoljni fotografijama koje smo snimili tijekom testiranja. Za nekoga tko želi snimati gotovo profesionalne fotografije, ovaj će uređaj biti preslab. Ali ako vam je bitno zabilježiti fotografiju s omiljenog koncerta, snimku supermjeseca iznad grada ili selfie s prijateljima, Vivo Y76 će i više nego dobro odraditi taj posao.

Već smo spomenuli da uređaj ima ekran dijagonale 6,58-inča, koji daje prilično dobru sliku čak i na jačem, ljetnom suncu. No, velik ekran, u kombinaciji s MediaTek Dimensity 700 čipom (koji podržava i 5G) i baterijom od "tek" 4100 mAh, znači da će izdržati cijeli dan. Točnije, ovisno o tome što radite, baterija možde trajati dulje ili kraće. Nama je s Battery Saverom i prosječnim korištenjem uređaja, izdržao čak i dan i pol. Ako pak uključite "Ultra Game Mode" i pojačate korištenje CPU i GPU-a, trajanje baterije pada na oko osam i pol sati. Srećom, uz uređaj dolazi brzi 44W punjač koji za pola sata napuni više od 60 posto baterije, a za 100 posto bit će dovoljno manje od sata. Taman da malo odmorite prste i pojedete nešto.

Vivo Y76 - 5 (Foto: Zimo)

Za pokretanje cijelog sustava odgovoran je Android 12, s Vivovim Funtouch 12 korisničkim sučeljem koje garantira jednostavan izgled i lako snalaženje među aplikacijama. Uz već dobro poznate Googleove aplikacije, među predinstaliranim aplikacijama tu je tek Facebook i Vivo aplikacija za korisničku podršku, tako da zapravo dobivate čisti uređaj na koji možete instalirati sve svoje omiljene aplikacija, a da vas pri tome ne maltretira nepotreban "bloatware".

Treba istaknuti da je naš primjerak došao s 8GB radne memorije uz opciju korištenja "proširene memorije" u iznosu od 4GB. To znači da, ako postoji dovoljno prostora za pohranu (a naš uređaj je došao sa 128GB), sustav može "posuditi" dodatnih do 4GB kako bi ubrzao funkcioniranje uređaja. U prijevodu, ako igrate neku zahtjevnu mobilnu igru, možete uključiti dodatnu radnu memoriju i tako olakšati njeno učitavanje i igranje.

Vivo Y76 - 4 (Foto: Zimo)

I što reći na kraju? Za 2399 kuna (koliko je preporučena maloprodajna cijena u trenutku pisanja ove recenzije), dobijete uređaj koji podržava 5G, nudi solidne performanse (kako baterije i procesora, tako i kamere) i dvije godine ažuriranja operativnog sustava. Iako će neki možda biti skeptični jer nisu čuli za Vivo, možemo reći da, za uređaj srednje cjenovne klase, zaista ispunjava sve korisničke zahtjeve. Pogotovo ako tek ulazite u svijet pametnih telefona ili koketirate s mobilnim gamingom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti