Revolucija u strukovnom obrazovanju: 100 milijuna kuna vrijedan projekt pripremit će srednjoškolce za Industriju 4.0

Srednja strukovna škola Velika Gorica kao nositelj projekta postaje Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor bit će Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se u Srednjoj školi Dugo Selo nalaziti Centar izvrsnosti za robotiku.

Martina Čizmić | 14.12.2021. / 16:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Srednje strukovno obrazovanje u Hrvatskoj uskoro bi moglo biti bogatije za čak tri centra izvrsnosti u sklopu regionalnog centra kompetentnosti, a u kojima će se provoditi novi obrazovni programi u skladu s potrebama tržišta u Industriji 4.0.

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu –Industrija 4.0 je integralni projekt kojeg kao prijavitelj provodi Srednja strukovna škola Velika Gorica, a koji se financira sredstvima EU (ESF i EFRR uz sufinanciranje Zagrebačke županije), ukupne vrijednosti više od 100 milijuna kuna.

Riječ je zapravo o dva projekta, od kojih je jedan vezan uz uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti kroz izgradnju triju centara izvrsnosti u sektoru strojarstva na tri lokacije, dok je drugi projekt vezan uz razvoj ljudskih potencijala kroz brojna stručna usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika, modernizaciju i izradu obrazovnih srednjoškolskih programa i programa obrazovanja odraslih.

Kako je istaknuto u najavi projekta, Srednja strukovna škola Velika Gorica kao nositelj projekta postaje Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor bit će Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se u Srednjoj školi Dugo Selo nalaziti Centar izvrsnosti za robotiku.

Regionalni centar kompetentnosti - Industrija 4.0 središte je tehnološke, pedagoške i andragoške izvrsnosti u sektoru strojarstva za područje Zagrebačke županije, susjednih županija i šire okruženje. Svojim obrazovnim i stručnim programima učenja temeljenih na radu potiče i podupire inovativnost, razvoj i primjenu digitalnih proizvodnih tehnologija s ciljem bržeg gospodarskog i svekolikog razvoja Zagrebačke županije i Republike Hrvatske u cjelini.

Centar će razviti postojeće i nove obrazovne programe i sadržaje srednjoškolskog obrazovanja i cjeloživotnog učenje koristeći organizacijske oblike i digitalne platforme za suradnju svih dionika u obrazovnom procesu kako bi se programi i sadržaji što kvalitetnije usklađivali s potrebama industrije i tržišta rada, standardima HKO-a i učenicima s poteškoćama.

Projektom će se stvoriti novo zanimanje (specijalist 3D tehnolgoija), izraditi standard zanimanja i kvalifikacija te modernizirati 8 redovnih programa obrazovanja (strojarski računalni tehničar; tehničar za mehatroniku; tehničar za vozila i vozna sredstva; CNC operater; automehaničar; instalater kućnih instalacija/instalater grijanja i klimatizacije; strojobravar/bravar; zrakoplovni tehničar), stvoriti 10 individualiziranih programa za učenike s teškoćama, 10 individualiziranih programa za osobe s invaliditetom (OSI), 6 neformalnih programa obrazovanja odraslih te stvoriti Karijerni centar na razini RCK Industrija 4.0.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti