Roboti i inspirativne priče oduševili velike i male Dubrovčane

Mladi, ali i nešto stariji Dubrovčani imali su priliku čuti zanimljiva i inspirativna predavanja tehnoloških poduzetnika, ali i naučiti nešto naovo na radionicama.

Martina Čizmić | 18.11.2019. / 07:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovog je vikenda u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održan četvrti po redu Robo.DU Day na kojem je sudjelovalo preko 100 djece, mladih i građana.

Sudionici su tako mogli poslušati zanimljiva predavanja tijekom kojih su od Gorana Mahovlića mogli vidjeti razne zanimljive i čudne projekte koji su napravljeni proteklih godina u Radioni – Zagrebačkom Makerspaceu. Ante Medić iz Pulsar laboratoriesa je predstavio svoj novi startup Iron Bull Tanks, prvi na svijetu WiFi kontrolirani tenk, sa senzorima, kamerom i sposobnosti ispaljivanja plastičnih projektila, s kojim su osvojili ovogodišnji Idea knockout i put na najveći svjetski sajam elektronike CES 2020 u Las Vegas. Albert Gajšak iz CircuitMessa s pričom kako je pokrenuo Kickstarter kampanju i business u srednjoj školi te što se sve dogodilo na putu do preko 12.000 prodanih uređaja diljem svijeta.

U drugom dijelu programa održano je šest radionica, među kojima je  LEGO igraonica tradiocinalno okupila najmlađe polaznike na Robo.DU Dayu. Centar tehničke kulture Dubrovnik je održao i LEGO radionicu „Obnovljivi izvori energije“, dok se na radionici crtanja 3D olovkom koju je provelo Društvo pedagoga tehničke kulture DNŽ, okupilo mnoštvo mladih, ali i starijih polaznika koji su izrađivali razne predmete pomoću 3D olovaka.

Informatički klub Futura je i ove godine imao dvije radonice. Na Lightbot radionici programiranja polaznici su uspješno završili sve razine i zasluženo dobili diplomu o uspješno odrađenom Satu kodiranja. Na LEMionici (radionici lemljenja) polaznici su samostalno ili uz pomoć mentora uspješno zalemili pločicu s igrom zaustavi me.

Na novoj radionici, pod nazivom STEAM igraonica (Uvod u robo-mehanike) UR Institut & Klub Mladih Znanstvenika su kroz zabavu, igru i eksperimentiranje, najmlađi polaznici su uz stručno mentorstvo izradili mehaničku robotsku ruku.

Predavanja i radionice na Robo.DU Dayu je organizirala Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u suradnji sa Informatičkim klubom Futura, te uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku. Sa predavanjima i radionicama na Robo.DU Dayu ZTK GD i Futura su sudjelovali u obilježavanju Europskog tjedna robotike i Europskog tjedna programiranja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti