Rođene prve bebe u čijem je stvaranju sudjelovao neočekivani pomagač

Španjolski primjer pokazao je da postoji još puno prostora za napredak, ali i da bi korištenje tehnologije u takvim, izuzetno osjetljivim zahvatima moglo biti korak u pravom smjeru.

Martina Čizmić | 28.04.2023. / 11:31

In vitro oplodnja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Roboti su se u brojnim slučajevima pokazali neizmjernom pomoći u medicini. Od obavljanja preciznih i izuzetno osjetljivih operacija na mozgu, do jednostavnog olakšavanja same operacije za kirurge. No kako javlja MIT Technology Review, sad je prvi put robot imao ključnu ulogu u začeću djeteta.

Točnije, robot koji je osmišljen i napravljen u Barceloni prošlog je proljeća dostavljen u New York, u kliniku New Hope Fertility Center. Tamo su ga inženjeri koji su ga osmislili, sastavili i kombinirajući mikroskop, mehaniziranu igru, malenu Petrijevu zdjelicu, prijenosno računalo i kontroler za Sony PlayStation 5, krenuli u pothvat koji dotad nije bio nikad napravljen. Inženjer koji nema nikakva iskustva u medicini uspio je pomoću kontrolera i mehanizirane igle oploditi više od desetak jajašaca.

Tuga Jedan od šest parova na svijetu bori se s ovim velikim problemom

Bio sam smiren. Točno u tom trenutku pomislio sam: 'To je samo još jedan eksperiment', ispričao je Eduard Alba, student strojarstva koji je upravljao uređajem za ubrizgavanje sperme.

Godinu dana kasnije istraživači su se pohvalili kako su dva embrija nastala uz robotsku pomoć rođena kao dvije zdrave djevojčice.

Iza robota koji bi mogao unijeti revoluciju u područje medicinski potpomognute oplodnje stoji španjolska tvrtka Overture Life, koja ističe kako je njezin uređaj prvi korak prema automatizaciji in vitro oplodnje. To bi taj postupak moglo učiniti mnogo pristupačnijim, češćim i jeftinijim no što je on danas.

Kako ističu, danas je za takav oblik potpomognute oplodnje potrebno imati specijalizirani laboratorij u kojem rade educirani embriolozi i koji ručno, pomoću snažnog mikroskopa i izuzetno tanke šuplje igle, unose spermij u jajnu stanicu. Njihov robot i drugi projekti na kojima rade to bi mogli u potpunosti promijeniti.

Zamislite kutiju u koju ulaze spermiji i jajne stanice, a embrij izlazi pet dana kasnije, objašnjava Santiago Munné, genetičar koji je i glavni direktor za inovacije u španjolskoj tvrtki. On vjeruje da, kad bi se to realiziralo, pacijentice možda nikada ne bi trebale posjećivati ​​specijaliziranu kliniku. Umjesto toga, pacijentičine jajne stanice mogle bi se unijeti izravno u automatizirani sustav za oplodnju u ordinaciji ginekologa. Mora biti jeftinije. A kad bi bilo koji liječnik to mogao učiniti, onda bi i bilo, kaže Munné.

I dok bi neki mogli reći da je stvaranje takvog robota zapravo igranje Boga i petljanje u stvari u koje se ne bi trebalo petljati, oni koji rade na automatizaciji in vitro oplodnje ističu kako im je cilj veoma jednostavan - olakšati postupak i tako omogućiti rađanje više djece.

Slika nije dostupna Znanost pomaže u spašavanju rijetkih vrsta sjevernog bijelog nosoroga

No potpuna je automatizacija daleko od stvarnosti. Za provođenje cjelokupne in vitro oplodnje potrebno je provesti desetak različitih procesa. Overtureov robot zasad izvodi samo jedan od njih, i to samo djelomično.

Koncept je izvanredan, kaže Gianpiero Palermo, liječnik za neplodnost u Medicinskom centru Weill Cornell, koji je zaslužan za razvoj postupka oplodnje poznatog kao intracitoplazmatska injekcija spermija ili ICSI, 1990-ih. Ali i napominje da su se istraživači Overturea i dalje oslanjali na određenu ručnu pomoć za zadatke poput punjenja sperme u iglu injektora, što znači da postupak nije u potpunosti automatiziran.

Španjolski primjer pokazao je da postoji još puno prostora za napredak, ali i da bi korištenje tehnologije u takvim, izuzetno osjetljivim zahvatima moglo biti korak u pravom smjeru. S obzirom na to da podaci pokazuju kako se sve više parova diljem svijeta suočava s nekim oblikom neplodnosti, ovakva bi rješenja mogla činiti razliku između dugotrajnog i skupog procesa te jeftinog i dostupnog medicinskog postupka koji može rezultirati uspješnom oplodnjom. 

Izvor: MIT Technology Review

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti