Jedan od šest parova na svijetu bori se s ovim velikim problemom

Neplodnost pogađa jedan od šest parova diljem svijeta, doznaje se iz upravo objavljenog izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Hina | 04.04.2023. / 11:42

Tuga (Foto: Getty Images)

U zemljama s visokim dohotkom neplodnost pogađa 17,8 posto odrasle populacije, a u zemljama nižeg i srednjeg dohodovnog razreda ta brojka iznosi 16,5 posto.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da izvješće pokazuje da neplodnost pogađa sve slojeve društva.

Omjer ljudi pogođenih neplodnošću ukazuje na potrebu da se u što većoj mjeri omogući pristup liječenju i da taj problem više ne bude po strani kada je riječ o znanstvenom istraživanju i zdravstvenoj politici kako bi se osigurao siguran, učinkovit i dostupan način za ostvarenje roditeljstva onima koji to žele, rekao je šef WHO-a.

Problemi sa spermijima, ilustracija Infekcija koronavirusom može utjecati na jedan važan aspekt muškog zdravlja

WHO definira neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sustava zbog neuspjeha da žena zatrudni nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa.

To može izazvati duševnu bol, stigmu i financijske probleme te utjecati na mentalno i psihosocijalno stanje, priopćio je WHO.

WHO svoje izvješće bazira na 133 od 12.000 istraživanja provedenih diljem svijeta od 1990. do 2021. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti