Infekcija koronavirusom može utjecati na jedan važan aspekt muškog zdravlja

Težina bolesti, odnosno infekcije COVID-19 nije u korelaciji s karakteristikama spermija, rekli su znanstvenici.

Hina | 21.12.2021. / 11:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kvaliteta sperme u nekih je muškaraca bila narušena i nekoliko mjeseci nakon oporavka od COVID-19, pokazala je nedavna studija belgijskih znanstvenika.

Njihovo je istraživanje pokazalo da spermiji sami po sebi nisu zarazni, no u grupi od 35 muškaraca koji su dali uzorke na analizu unutar mjesec dana od oporavka od simptomatske infekcije koronavirusom, smanjena pokretljivost spermija uočena je u njih 60 posto, a manji broj spermija u 37 posto ispitanika.

Po podacima objavljenim u ponedjeljak u stručnome časopisu Fertility and Sterility uzorci sjemena dobiveni su od 120 Belgijanaca prosječno starih 35 godina, u prosjeku 52 dana nakon što su preboljeli COVID-19.

Kod 51 ispitanika testiranog između jednog i dva mjeseca nakon oporavka od COVID, u 37 posto ih je uočena smanjena pokretljivost spermija, a u 29 posto je evidentiran manji broj spermija.

Kod 34 ispitanika koji su dali uzorak sjemena najmanje dva mjeseca nakon oporavka od COVID, pokretljivost spermija bila je poremećena u njih 28 posto, a manji broj spermija uočen je kod njih 6 posto.

Težina bolesti, odnosno infekcije COVID-19 nije u korelaciji s karakteristikama spermija, rekli su znanstvenici.

Parove koji žele dijete treba upozoriti na to da kvaliteta sperme nakon preboljele infekcije COVID-19 kod većine nije optimalna. Procijenjeno vrijeme oporavka od bolesti je 3 mjeseca, a u tijeku su i dodatna istraživanja kojima će se potvrditi i utvrditi je li u manjeg broja muškaraca došlo do trajnih posljedica, zaključili su belgijski znanstvenici.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti